fallback

Наш евродепутат: България да не допуска създаването на гета като Моленбек

"Такива места са почва за развитие на радикален ислям", заяви Емил Радев от ГЕРБ

05.04.2016 | 13:47 Автор: Тодор Петров

"Не трябва да допускаме в България да има гета, каквито съществуват в столиците на Франция и Белгия", отсече евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той даде за пример квартал Моленбек, който има статут на отделна община в Брюксел. 

"Предишният кмет – социалистът Филип Моро масово раздаваше социални жилища и помощи на мигранти от Арабския свят. Именно благодарение на гласовете на тези хора той се задържа като кмет в продължение на 20 години. През това време си затваряше очите за престъпленията, които се извършват в квартала, а когато се повдигаха тези въпроси, ги контрираше с обвинения в дискриминация и антиислямизъм. В момента безработицата в Моленбек сред младите хора до 25-годишна възраст е 42%”, обясни Радев, цитиран от "Труд".

Евродепутатът припомни, че при разследването на атентатите в Брюксел е установено, че единият от терористите, които се взривиха на летището, е работил в канцеларията на бившия кмет Моро. 

"Във Франция има гета, които са се превърнали в "държава в държавата". Там не влиза нито полиция, нито дори линейка. Властта е имамът, а мнозинството от хората живеят в пълна изолация, не владеят друг език освен арабски, никога не са напускали квартала, нямат образование, нямат и работа. Място като това е благодатна почва за развитието на радикален ислям", добави Радев.

fallback
Още от България
fallback