fallback

Пръстовият отпечатък – улеснение за лекари и пациенти

Москов : Гарантираме, че тази година болниците ще бъдат финансирани по-справедливо!

05.04.2016 | 13:11 Автор: Вероника Цветанова

Индентификационният код улеснява лекарите и пациентите, съобщи здравният министър д-р Петър Москов. 

„Кодът по никакъв начин не затруднява или променя дейността на лекарите“, настоя той. 

Индентификационният код е съставен на базата на пръстовя отпечатък на всеки пациент. Той е гаранция, че пациентът разрешава на касата да прави плащане от негово име, като при извършване на разплащане ще бъде информиран чрез мобилно приложение на телефона си. 

Предстои Здравната каса да направи комуникационна кампания по този въпрос, обяви министърът.

По думите му от следващия месец гражданите ще могат да дават сигнали и предложения, да се информират и да изказват мнението си от гледна точка на взаимодействието със системата в изнесени бюра в големите болници.  

"Гарантираме, че тази година болниците ще бъдат финансирани по-справедливо, като се отчетат нивата на компетентност и обращаемостта на пациентите", съобщи Москов.

По въпроса за онкоболните стана ясно, че новите правила на НЗОК гарантират, че договори ще има само с лечебни заведения, които осигуряват здравно целият път на пациента. 

„Всяка структура, която е осигурявала определен сегмент от лечението, може да продължи да го върши, но след като предостави договор пред касата за липсващите дейности“, поясни той.

Петър Москов обяви, че този месец трябва да стартира обществената поръчка за медицинските изделия, които се прилагат лечението на исхемичен инсулт. Става дума за стентовете, които се поставят в мозъчните артерии.

Министърът обяви още, че се предвижда откриването на 5 центъра в цялата страна за лечение при инсулт.

fallback
Още от България
fallback