fallback

Проектите за модернизация на армията са важни за икономиката на страната

Преговорите вече са стартирали, заяви още министър Николай Ненчев относно многофункционалния самолет

03.04.2016 | 14:45 Автор: Ирина Георгиева

Трите стратегически проекта за модернизация на бойната авиация и на военноморските сили, одобрени от правителството, са важни и за армията, и за икономиката на България. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев за "Хоризонт", по повод придобиването на нов многоцелеви изтребител, за двигателите на сега експлоатираните МИГ-29 и за строежа на 2 бойни кораба.

Министър Ненчев призна, че е длъжник към Сухопътните войски и обеща да направи всичко възможно и техните проекти да намерят одобрение и място в новата бюджетна рамка.

Преговорите вече са стартирали, допълни министър Ненчев относно многофункционалния самолет.

"В проекта сме внесли три предложения, като се надявам в най-кратки срокове проектите да влязат в Народното събрание, след което вероятно още следващата седмица ще започна консултации с всички парламентарни групи, за да поискам тяхната категорична подкрепа. И се надявам в рамките на месец май те да бъдат одобрени от Народното събрание, за да влезем в конкретика", поясни той.

"Ако инвестираме в българската икономика 820 милиона лева и поемем ангажимент за поддръжката на тези два многофункционални патрулни кораба, би било чудесно както за българската икономика, така и за въоръжените сили", добави министърът на отбраната.

Гаранциите за осъществяването на трите проекта ще произлизат от подписите на финансовия министър и от решението на Министерски съвет, посочи министърът на отбраната като изключи евентуално тяхно спиране заради усложнения в икономическата или политическата обстановка в страната, тъй като те са разпределени съответно в годините - "надявам се, че финансовата тежест няма да бъде чак толкова голяма".

fallback
Още от България
fallback