fallback

Експертен екип от "Александровска" откри рядко генетично заболяване, близко до болестта на Алцхаймер

Научният пробив ще бъде от огромно значение за откриване на генетични дефекти в българското население

31.03.2016 | 13:12 Автор: Мария Аладжова

Експертен екип от „Александровска“ откри рядко генетично заболяване, близко до болестта на Алцхаймер. Това съобщи днес проф. Лъчезар Трайков по време на пресконференция в болницата.

За първи път в света екипът на проф. Трайков в колаборация с международен екип от генетични и невропатологични учени, чрез съвременни генетични методи, информационни софтуери и невропатологични изследвания на български пациенти, предоставя информация за нов механизъм на възникване на фамилни форми на деменция. 

Така Александровска болница и нейните експерти се нареждат сред първите европейски центрове в приложението на панел от гени, с който са открити за първи път някои нови наследствени форми невродегенеративни заболявания, протичащи с деменция. 

Научният пробив ще бъде от огромно значение за откриване на генетични дефекти в българското население. Стремежът на специалистите е в кратък срок генетичната диагноза да се превърне в рутинно изследване, достъпно за всички семейства, които желаят да се подложат диагностично и превантивно на този съвременен диагностичен метод. 

Проф. Трайков изрази увереност по отношение на възможността чрез откритията в генетиката на заболяванията да се създадат модели за диагностика, скриниране и терапия на ранните атипични форми на деменция, и подчерта, че е налице уникален шанс УМБАЛ „Александровска” да стане референтен център с европейско значение в тези актуални и динамично развиващи се научни проучвания.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от България
fallback