Експертен екип от "Александровска" откри рядко генетично заболяване, близко до болестта на Алцхаймер

Научният пробив ще бъде от огромно значение за откриване на генетични дефекти в българското население

31.03.2016 | 13:12 Редактор:
Експертен екип от
Експертен екип от "Александровска" откри рядко генетично заболяване, близко до болестта на Алцхаймер

Експертен екип от „Александровска“ откри рядко генетично заболяване, близко до болестта на Алцхаймер. Това съобщи днес проф. Лъчезар Трайков по време на пресконференция в болницата.

За първи път в света екипът на проф. Трайков в колаборация с международен екип от генетични и невропатологични учени, чрез съвременни генетични методи, информационни софтуери и невропатологични изследвания на български пациенти, предоставя информация за нов механизъм на възникване на фамилни форми на деменция. 

Така Александровска болница и нейните експерти се нареждат сред първите европейски центрове в приложението на панел от гени, с който са открити за първи път някои нови наследствени форми невродегенеративни заболявания, протичащи с деменция. 

Научният пробив ще бъде от огромно значение за откриване на генетични дефекти в българското население. Стремежът на специалистите е в кратък срок генетичната диагноза да се превърне в рутинно изследване, достъпно за всички семейства, които желаят да се подложат диагностично и превантивно на този съвременен диагностичен метод. 

Проф. Трайков изрази увереност по отношение на възможността чрез откритията в генетиката на заболяванията да се създадат модели за диагностика, скриниране и терапия на ранните атипични форми на деменция, и подчерта, че е налице уникален шанс УМБАЛ „Александровска” да стане референтен център с европейско значение в тези актуални и динамично развиващи се научни проучвания.

/Снимка: Архив/