Шефът на Европол е впечатлен от напредъка на България

Борбата срещу тероризма и каналджийството са двете области, особено важни за страната ви, определи Роб Уейнрайт

31.03.2016 | 13:20 Редактор: Ирина Георгиева
Шефът на Европол е впечатлен от напредъка на България

Фактът, че директорът на Европол и знакови хора в борбата с престъпността в Европа са тук за два дни, показва, че не само правителството, но и службите са работили на необходимото ниво. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с директора на Европол Роб Уейнрайт, който е на посещение в София по покана на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде Агенция "Фокус". 

Още по темата

Запитан как ще коментира написаното в сръбско издание, че България и останалите балкански държави са част от пътя, по който минава терористите, премиерът заяви, че не коментира такива издания.

"Службите ни за сигурност имат специфичен начин за комуникация, не само чрез Европол, Интеропол, но и помежду си. Обмяната на информацията на контраразузнавателните служби никога не касае трета страна. Информацията се споделя само 2 по 2. Отделно имаме друг информационен обмен и в рамките на минути се обменя информация, която касае контратерористичната дейност", обясни Борисов.

"Многократно ние сме подавали сигнали и на нас ни се подават, понякога, както преди дни, любовни истории или смехотворни сигнали, но задължително се проверяват", добави той.

Борисов и Уейнрайт са говорили най-вече за борбата срещу тероризма, за трафика на хора и каналджиите. По думите на премиера обсъждани теми са били още и трафикът на границата и обменът на информация.

Европол подкрепя усилията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, заяви от своя страна Уейнрайт. Той е впечатлен от напредъка, постигнат от България, и особено в последната година в установяването на бюрото за борба срещу контрабандата.

"Резултатите вече се появяват. Радвам се, че Европол е допринесъл за борбата на България срещу организираната престъпност, трафика на хора и контрабандата на цигари, както и в други области. Също така съм тук, за да помоля за вашата подкрепа, за да помогнем България да продължи усилията си в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, да продължи постигнатият напредък и да постигне напредък в рамките на механизма за проверка и сътрудничество", добави Уейнрайт. 

Според него има две области, които са особено важни за България в Евросъюза - това е борбата срещу тероризма и борбата срещу каналджийството.

"Случилото се в Париж и Брюксел доведе до създаването на здрави структури за борба срещу терористичната мрежа и общността на терористите. Новият център, който Европол създаде срещу борба с тероризма, координира ефективните действия на ниво Евросъюз в тези мрежи. Днес се съгласихме с министър-председателя, че България ще играе важна роля в този център и по-късно днес ще обсъдя условията, при които може да направим това", посочи още той.

"По отношение на каналджийството има определена причина до степента, до която за това отговарят много високопоставени международни престъпни синдикати. Общностите в Европа получават помощ от Евросъюза, за да дадат един по-силен отговор. Това се координира и в службите на Европол по отношение на България за борба с това и отново потвърждавам ангажимента към министър-председателя за подкрепа от наша страна", заяви той.

"Европол е готов да съдейства в усилията ви за борба срещу корупцията", подчерта той