Българите - малцинство в собствената си държава през 2045 г.

Опасността е реална и трябва да се предприемат спешно мерки за спиране на демографската криза, предупреди Красимир Каракачанов

30.03.2016 | 18:39 Редактор: Ирина Георгиева
Българите - малцинство в собствената си държава през 2045 г.

Опасността през 2045 г. българите да бъдат малцинство в собствената си държава е напълно реална и заради това трябва спешно да се предприемат мерки за спирането на демографската криза. За това предупреди лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

По време на среща в парламента, инициирана от АБВ, всички признаха, че България е страната с най-висока смъртност в ЕС, с най-ниска раждаемост, с най-висока миграция и като за капак има и промяна на етнонационалния състав.

Още по темата

За да се обърне тенденцията, воеводите предлагат да се ограничи раждаемостта на ниско грамотните слоеве от населението и да се стимулира отговорното родителство.

Според лидера на АБВ Георги Първанов вратите за всички политици, които могат да предложат добри идеи, са широко отворени като целта е да се излезе с обща позиция на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност за демографската политика, заявка за чието свикване даде президентът Росен Плевнелиев.

Първанов припомни, че точно преди десет години темата е била предмет на КСНС.

"Тогава център беше подпомагането на второто дете, сега като че ли акцентът е подпомагането на третото дете", посочи той.

Социалният министър Ивайло Калфин коментира, че всички мерки за демографска политика са скъпи, но в същото време картината е критична, сложна, и България се движи в негативна тенденция.

"Демографската политика не е политика, която се заражда днес и дава резултати утре, но целта е до 2030 г. населението да не падне под 7 милиона, колкото е сега", призна той.

Според него освен за броя на хората, трябва да се мисли и за качеството на живот и да има целенасочена политика за ограничаване на маргинализацията на населението.

Калфин обясни, че мерките трябва да са комплексни, но в крайна сметка се свеждат до по-ниска смъртност и по-висока раждаемост.

Раждането на повече деца пък е свързано с по-добри доходи, възможност за съчетаване на кариерата и отглеждането на децата.

Ивайло Калфин добави, че трябва да се помисли и за икономически стимули за мигрантите напуснали страната.

Воеводата Каракачанов предложи да се даде земя за ползване и зелена карта на тези етнически българи, които живеят в други страни като Украйна, Молдова, Македония.

Още новини четете в Dnes.bg