fallback

Институциите с общи мерки срещу агресията в училище

Денонощна охрана пред училищата не може да има, отсече МВР

28.03.2016 | 18:17 Автор: Пролетина Съботинова

Училището, край което само преди месец 16-годишен ученик простреля свой приятел, се охранява от десет камери в сградата и един охранител. В дворът има само една камера за главният вход, заради липса на пари.

"Нашето училище се намира в район по-далеч от центъра и всъщност, след завършването на учебните занятия, наоколо няма никого. Едно засилено полицейско присъствие, денонощно охрана, разбира се, би ме накара да се чувствам много по добре. И ще ограничи набезите върху училищна собственост", разказва директорът на 26 СОУ Елка Велкова.

Още по темата

Денонощна охрана пред училищата не може да има, отсече МВР.

"Сега навсякъде ли  трябва да има по един полицай? Всички говорят, че МВР има тежка издръжка, много отговорности, че не стигат полицаите и в същото време МВР има голям бюджет. Така, че едва ли ще бъде възможно пред всяко училище да има полицай", коментира зам.-министърът на МВР Цвятко Георгиев.

МВР ще инициират промени в Закона за частната охранителна дейност, за да се повиши стандарта и ефективността на фирмите. От МОН пък предлагат  засилено видеонаблюдение, укрепване на външните огради, затваряне на излишните входове и създаване на приемни зали за родителите във фоаетата на училищата. Мярката обаче ще бъде препоръчителна, тъй като учебните заведения са автономни.

"Агресивният родител или добронамереният родител трябва да изчака, защото влизането в училището води след себе си неудобството на него да се обърне специално внимание, а в същото време се води учебен процес", коментира още зам.-министърът на образованието Деян Стаматов.

Такова място има в 26 СОУ от години и работи добре.

"С тази цел сме  направили сме информационно табло за родителите и звънци, с които се известяват", разказва зам.-директорът на 26 СОУ Анжела Цонева.

Бележниците да се отпечатват със спешните телефони 112 и 116, за се научат малките деца какво да правят при криза, предлагат от просветното министерство.

Милион и половина лева отпуска просветното министерство, за да засили сигурността в училищата. От парите ще се възползват само държавните учебни заведения, а общинските остават отново на бюджета на местната власт.

За тази година Столична община е заложила милион и 400 хил. лева за сигурността на децата.

 

fallback
Още от България
fallback