Барикадиралият се в "Стрелбище" стреля по служител на МВР

Полицаи изнесоха съпругата му на носилка

27.03.2016 | 10:30 Редактор: Луиза Божинова
Барикадиралият се в

Психично болният мъж, барикадирал се в дома си в столичния квартал "Стрелбище", е стрелял срещу служител на МВР по време на преговори с психолози и органи на реда.

За това съобщи комисар Младен Маринов, директор на СДВР.

Полицейският служител, по който е стреляно, не е ранен.

69-годишният Петър Коджейков остана в жилището си повече от 17 часа и отказва да излезе. Вчера следобед той е стрелял по дъщеря си, която успяла да се измъкне и да подаде сигнал в полицията.

"Към момента с него (барикадиралия се мъж б.р) преговаряме посредством психолози от Института към МВР. Търсим възможност нещата да се решат с преговор, но в хода на преговорите лицето използва оръжие срещу служител на МВР. Този изстрел, който най-вероятно сте чули, направи нещата по-сериозни - имаме вече явна агресия и насоченост към раняване на служители. За радост няма пострадал служител”, заяви Маринов.

Той съобщи, че ситуацията се усложнява заради съпругата на бившия полицай, която е възрастна, трудно подвижна, на легло.

"Към момента няма агресия към нея, но трябва да предприеме всички, мерки ,за да не допуснем тя да стане жертва в дадения случай", казва директорът на СДВР.

По-късно главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че съпругата на барикадиралия се Петър Коджейков е в безопасност.

"Наши колеги са вътре при нея и от тук нататък започва един сложен преговорен процес”, заяви Георги Костов и допълни, че благодарение на множество тактически действия, предприети до момента, има контрол над потенциалния заложник.

"Животът и здравето му не е в опасност. В момента текат преговори с Петър Коджейков”, обобщи главният секретар на МВР.

Към 13:00 часа екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма успяха да проникнат в жилището на барикадиралия се от вчера мъж. Полицаите изнесоха на носилка съпругата му.

За да влязат в една от стаите на апартамента, униформените са използвали и стълба, съобщава БТА.

Съпругата на Петър Коджейков вече е в медицинско заведение, той не знае, че тя не е в жилището, заяви главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Жената вече е вън от опасност и е настанена в столично медицинско заведение.

"Продължават разговорите с Коджейков. Сега остава да запазим и неговия живот”, каза още Георги Костов. Главният секретар уточни, че Коджейков се е изолирал сам в стая. На въпрос дали е въоръжен Костов отговори, че има оръжие, най-вероятно е бойно и определено е незаконно притежавано. Вероятността да има годни боеприпаси и оръжие е изключително голяма.

"В момента той не знае, че съпругата му я няма в жилището”, каза още Костов и подчерта, че жената е в неравностойно положение по болестотворни причини, а не поради някаква агресия от страна Коджейков към момента.

Георги Костов посочи, че барикадиралият се е с психологически и психически проблеми.