fallback

Съдът остави в ареста Иванка Ройдова

"Нищо от изнесеното не е вярно, ще си търся правата", заяви обвинената

25.03.2016 | 16:31 Автор: Мария Аладжова

Окръжният съд в Пловдив остави с постоянна мярка "задържане под стража" 66-годишната Иванка Ройдова. Тя беше арестувана, след като беше обвинена, че подготвя отвличането и убийството на своя брат и цялото му семейство заради наследство от над 4 милиона долара.

В съдебната зала Ройдова отрече обвиненията. "Нищо от изнесеното не е вярно, ще си търся правата", заяви пред медиите Иванка Ройдова.

"Иванка не е в състояние да желае убийство! Тази сутрин дъщеря й Жана ме помоли да свидетелствам и аз се съгласих", каза Мария Коларова - свидетел на защитата. След това жената се разплака и каза, че познава родителите на Иванка и цялата й рода.

Свидетелката разказа пред съда, че Ваня е много трудолюбива и всеотдайна към семейството си. Била е в САЩ и се е грижела за баща си. Мария Коларова не знае какви са отношенията на Иванка с брат й, а само че къщите им са съседни.

На 17 март Иванка е дала 3000 лв. капаро на полицай под прикритие, както и списък с имената на поръчаните, писан на ръка. Това стана ясно от казаното от прокурор Иван Спиров в съда, където се гледа мярката на Иванка Ройдова. Самата Иванка била много афектирана на срещата.

Адвокат Мерджанов, единият от защитниците на заподозряната за отвличане и убийство на роднини Иванка Ройдова, каза в съда: "Никъде в материалите не видях думата "убийство", а само обосновано предположение, че има уговорка за принуда брат й да подпише нещо". След тези думи защитата поиска по-лека мярка, тъй като доверителката им е с чисто минало, постоянен адрес и добра характеристика.

Иванка признава, че се е срещала с полицая под прикритие, но тя твърди, че той се е представил за адвокат. Той е настоявал да говорят по отделен телефон, затова тя му е предала документите, с които разполага за наследството.

В кулоарите прокурорът потвърди, че в СРС-то не фигурират думите "убийство" и "отвличане", но ги има в свидетелските показания, дадени от униформения. Защитата на Иванка поиска по-лека мярка и заради факта, че в показанията си полицаят казва, че първата му задача била да спечели доверието й, а втората да я провокира.

Мярката може да бъде обжалвана в 3-дневен срок. Поради деклариране от страна на защитата, че ще обжалва, бе насрочена дата 31 март от 10 ч. в Апелативен съд.

На излизане от залата Ройдова каза още веднъж, че полицаят под прикритие се е представял за служител на международна адвокатска кантора.

fallback
Още от България
fallback