Стартира конкурсът "Екообщина"

Целта е да се разгледат устойчивите практики на българските общини и да се отличат тези, които се справят най-успешно

24.03.2016 | 13:57 Редактор: Ирина Георгиева
Стартира конкурсът

Стартира конкурсът "ЕКООБЩИНА", организиран от Френското посолство в България. Целта е да се разгледат устойчивите практики на българските общини и да се отличат тези, които се справят най-успешно. 

Категориите в конкурса са четири, като общините имат право да кандидатстват в повече от една, ако имат постижения в няколко области.

Инициативата се провежда под патронажа на Президента и се осъществява в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и с Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проектът има за цел да популяризира постиженията в областта на управлението на отпадъците, управлението на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност на сградите и да награди онези общини, които успяват да постигнат целите за опазване на околната среда по ресурсно ефективен и икономически устойчив начин. Инициативата ще допринесе за популяризирането на добри практики, които да бъдат последвани и внедрени и от други общини. 

Още по темата

Конкурсът беше представен във вторник на медийно събитие във Френския институт от посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, екоминистърът Ивелина Василева и заместник-регионалният министър Иван Аспарухов.

"Всяка от 265-те общини в България търси решение на проблемите, с които се сблъскват гражданите ѝ. Проблеми с различно измерение в зависимост от общините и селата. Но малко или повече, всички са изправени пред едни и същи трудности. В същото време не съществува форум, на който общините да могат да обменят опит помежду си. Ето защо конкурс "ЕКООБЩИНА" си поставя за своя първа цел да предложи място за срещи  и дискусии на всички български общини, за да могат те да споделят своя опит в тази област, да открият направеното от други общини, да почерпят вдъхновение от опита на колегите си кметове, без да е необходимо всеки сам да преоткрива колелото", заяви Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Конкурсът "ЕКООБЩИНА" е платформа, която ще популяризира постиженията на българските общини и техните специални усилия за устойчивото управление. Това добави министър Ивелина Василева като подчерта важността на утвърденото вече сътрудничество с Франция. 

"Смятам, че сътрудничеството между МОСВ и Френската Република в организацията на инициативата  надгражда българо-френското партньорство и ще се превърне в традиция за споделяне на добри практики между двете страни", каза тя в подкрепа на проекта. 

"Зеленото" мислене се налага като модерен подход за всяко правителство, за всяка общност, за отделния човек. Затова МРРБ подкрепи конкурса "ЕКООБЩИНА" и ще осигури част от наградите в категориите "Енергийна ефективност" и "Устойчива мобилност". В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души.

Наградите са четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината лауреат, осигурени от МРРБ и МОСВ. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят добри двустранни отношения.