fallback

Парламентът и правителството с минута мълчание в памет назагиналите при атентата в Брюксел

Кабинетът прие план за борба с тероризма

23.03.2016 | 17:17 Автор: Васил Детелинов

И българските институции почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите при терористичните атаки в Брюксел. Парламентът излезе с декларация за трагедията, а правителството прие стратегия за борба с радикализма и тероризма.

С едноминутно мълчание започна заседанието на Народното събрание. А в декларация депутатите осъдиха кървавите атентати в белгийската столица и почетоха жертвите 

"Изказваме съболезнования на близките на жертвите и се надяваме на бързо възстановяване на пострадалите. Оставаме рамо до рамо до нашите белгийски приятели и народът на Белгия"- каза зам.-председателя на парламента Кирил Цочев.

 С минута мълчание започна и заседанието на Кабинета. 

След заседанието на правителството ,стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поискал до 2 седмици ДАНС,МВР и прокуратурата да са готови с Закона за борба с тероризма.

Правосъдния министър Екатерина Захариева обясни, че законът е от приоритетните за страната. А на последното заседание на съвета на министрите от Европейския съюз е била приета директива срещу тероризма, която българското законодателство покрива в по-голямата част от нея.

"В българския  наказателен кодекс се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да се криминализира. Като проект на директива се прие само пътуването извън границите на ЕС. Може би трябва да погледнем малко текстовете за финансиране. В момента в НС има текст, който не е за финансиране , а за блокиране на средствата, за които има съмнение. Даже аз казах, че България е изпреварила директивата и е по- рестриктивна"- обясни Екатерина Захариева.

 На днешното заседание правителството прие план за борба с тероризма, който предвижда по добра координация между службите за сигурност, министерствата, общините и медиите.

 

 

fallback
Още от България
fallback