fallback

Учителите ще се пенсионират с 10 заплати от 1 август

22.03.2016 | 19:13 Автор: Пролетина Съботинова

Учителите ще се пенсионират с 10 заплати, а не с 8, както беше досега. Промяната в закона влиза в сила от 1 август тази година.

За последните 7 години в 125 СОУ в София са се пенсионирали 6 учители. Само тази година обаче от системата ще излязат доброволно 5. Сред тях е Донка Петрова, която повече от 29 години учи децата как да разчитат нотите и да пеят.

"Станах учител, работих с удоволствие, но последните години нещата вече не ме удовлетворят. Деца и родители загубиха ценността знание - единствената мисъл е колко ще получи като оценка, никой не се вълнува от това, което знае" разказва Донка Петрова - учител по музика.

Донка получава 1000 лв. заплата месечна заплата, като 300 лв. и за прослужено време.

"Аз се пенсионирам, защото има право на ранно пенсиониране, семейството ми е със възможности, така че дали ще са 8 или 10 заплати, не ги изчислявам толкова на дребно. Но използвах първия възможен момент, при който да се пенсионирам. Доработвам тази учебна година и се отдавам на заслужена почивка и го правя с удоволствие", разказва още Донка.

По стъпките на Донка ще тръгнат още 5000 училите тази година. Масово преподавателите очакват влизането в сила на новия училищен закон от 1 август, тъй като 1 август се променя заплащането на обезщетенията при пенсиониране.

"Обезщетенията по сега действащият закон са 8, а по новият са 10. Никак не са без значение тези 2 заплати от човек, който излиза от системата и е работил в нея целия си живот", коментира  зам.-министър на образованието Деян Стаматов.

Най-голямото предизвикателство сега за просветното министерство е да осигури достатъчен брой млади учители, които да заместят напускащите системата. През следващите десет години, се очаква 40 хил. учители да влязат в пенсионна възраст.

"Ние да се стремим да увеличаваме заплатите на преподавателите така че те да са близки или над средната за страната и изпреварващо да увеличаваме минималните заплати за пед.дъжности", разказва главения секретар на МОН Красимир Велчев.

Увеличаване на заплатите на учителите ще бъде приоритет за бюджета на просветното министерство за 2017 година.

 

fallback
Още от България
fallback