Учителите ще се пенсионират с 10 заплати от 1 август

22.03.2016 | 19:13 Редактор:
Учителите ще се пенсионират с 10 заплати от 1 август
Учителите ще се пенсионират с 10 заплати от 1 август

Учителите ще се пенсионират с 10 заплати, а не с 8, както беше досега. Промяната в закона влиза в сила от 1 август тази година.

За последните 7 години в 125 СОУ в София са се пенсионирали 6 учители. Само тази година обаче от системата ще излязат доброволно 5. Сред тях е Донка Петрова, която повече от 29 години учи децата как да разчитат нотите и да пеят.

"Станах учител, работих с удоволствие, но последните години нещата вече не ме удовлетворят. Деца и родители загубиха ценността знание - единствената мисъл е колко ще получи като оценка, никой не се вълнува от това, което знае" разказва Донка Петрова - учител по музика.

Донка получава 1000 лв. заплата месечна заплата, като 300 лв. и за прослужено време.

"Аз се пенсионирам, защото има право на ранно пенсиониране, семейството ми е със възможности, така че дали ще са 8 или 10 заплати, не ги изчислявам толкова на дребно. Но използвах първия възможен момент, при който да се пенсионирам. Доработвам тази учебна година и се отдавам на заслужена почивка и го правя с удоволствие", разказва още Донка.

По стъпките на Донка ще тръгнат още 5000 училите тази година. Масово преподавателите очакват влизането в сила на новия училищен закон от 1 август, тъй като 1 август се променя заплащането на обезщетенията при пенсиониране.

"Обезщетенията по сега действащият закон са 8, а по новият са 10. Никак не са без значение тези 2 заплати от човек, който излиза от системата и е работил в нея целия си живот", коментира  зам.-министър на образованието Деян Стаматов.

Най-голямото предизвикателство сега за просветното министерство е да осигури достатъчен брой млади учители, които да заместят напускащите системата. През следващите десет години, се очаква 40 хил. учители да влязат в пенсионна възраст.

"Ние да се стремим да увеличаваме заплатите на преподавателите така че те да са близки или над средната за страната и изпреварващо да увеличаваме минималните заплати за пед.дъжности", разказва главения секретар на МОН Красимир Велчев.

Увеличаване на заплатите на учителите ще бъде приоритет за бюджета на просветното министерство за 2017 година.