Засилват мерките за сигурност в училищата

По-строги мерки за сигурност в училищата в цялата страна, заради зачестилите случаи на насилие - и между учениците, и нападения на родители над учители и учен

22.03.2016 | 19:08 Редактор:
Засилват мерките за сигурност в училищата
Засилват мерките за сигурност в училищата

3 камери в двора още 29 камери в класните стаи и коридорите следят децата от 6 до 21 часа всеки делничен ден. Достъпът на външни лица  е ограничен и е възможен само чрез представяне на личен документ. Работят само два входа, а единият ще бъде затворен до дни. Родителите се чувстват спокойни, когато децата им са на училище.

На фона на това, в 621 учебни заведения в страната все още няма видеонаблюдение. Около половината от училищата в страна входът за външни лица е свободен, а 62 училища дори нямат ограда. Предстои да бъдат отпуснати 1,5 млн.лв за да се изградят и укрепят на училищните огради и дворове, да се премахне свободният вход на външни лица и да се затворят излишните входове.

"Аз ще споделя с моите колеги от МВР тази карта на сигурността на училищата, за да можем да направим със съвместни усилия, заедно с общините, да направим план къде най- бързо може да се запушат пробойните по отношение на сигурността" , коментира вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева,

Според директорите пакета мерки за сигурност в училищата няма да имат ефект. 658 училища плащат за частни фирми за охрана, но качеството на услугата е ниска, оплакват се директорите.

"В училищата обикновено са възрастни хора или хора без никакъв образователен ценз, които не могат да си намерят никаква друга работа. Имаме случаи на разбиване на бюфета на училището", разказва и директорът на 125 СОУ Ирена Анастасова.

От училищата искат 24 часова жива охрана. Това обаче е непосилно към момента, заради недостиг на средства.