fallback

КЗК отмени решение за откриване на обществена поръчка на министерството на образованието

За избора на мобилен оператор за нуждите на МОН

22.03.2016 | 15:11 Автор: Мария Аладжова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на министъра на образованието за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Избор на оператор по обособени позиции за предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа с национално покритие за нуждите на Министерството на образованието и науката и проекти и програми, по които МОН е бенефициент и за извършване на специализирани доставки и услуги, свързани с тази дейност” (по две обособени позиции)“, в частта по обособена позиция № 1, съобщиха от Комисията.

Проучването е установило, че възложителят е заложил незаконосъобразно изискване в документацията за откриване на обществената поръчка, според което участниците са длъжни да представят финансов ресурс от 25 000 лв. за всяка година от договора.

С така регламентираното условие за участие възложителят действително изисква безвъзмездното предоставяне на бюджет в размер на 25 000 лв. от страна на участниците, в рамките на който той може да закупува GSM апарати с отстъпка. 

Поставянето на такова условие в рамките на техническите спецификации е незаконосъобразно, посочват от КЗК. 

Поставеното изискване е посочено в техническите спецификации, като по този начин задължава всеки един от потенциалните участници, при евентуално участие, да осигурят бюджет от 25 000 лв., а в противен случай биха били отстранени.

Предвид изложеното комисията е решила, че с поставеното изискване се въвеждат необосновано ограничаващи участието на лицата условия, поради което решението за откриване следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

fallback
Още от България
fallback