КЗК отмени решение за откриване на обществена поръчка на министерството на образованието

За избора на мобилен оператор за нуждите на МОН

22.03.2016 | 15:11 Редактор: Мария Аладжова
КЗК отмени решение за откриване на обществена поръчка на министерството на образованието

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решението на министъра на образованието за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Избор на оператор по обособени позиции за предоставяне на далекосъобщителни услуги чрез обществена далекосъобщителна подвижна клетъчна мрежа с национално покритие за нуждите на Министерството на образованието и науката и проекти и програми, по които МОН е бенефициент и за извършване на специализирани доставки и услуги, свързани с тази дейност” (по две обособени позиции)“, в частта по обособена позиция № 1, съобщиха от Комисията.

Проучването е установило, че възложителят е заложил незаконосъобразно изискване в документацията за откриване на обществената поръчка, според което участниците са длъжни да представят финансов ресурс от 25 000 лв. за всяка година от договора.

С така регламентираното условие за участие възложителят действително изисква безвъзмездното предоставяне на бюджет в размер на 25 000 лв. от страна на участниците, в рамките на който той може да закупува GSM апарати с отстъпка. 

Поставянето на такова условие в рамките на техническите спецификации е незаконосъобразно, посочват от КЗК. 

Поставеното изискване е посочено в техническите спецификации, като по този начин задължава всеки един от потенциалните участници, при евентуално участие, да осигурят бюджет от 25 000 лв., а в противен случай биха били отстранени.

Предвид изложеното комисията е решила, че с поставеното изискване се въвеждат необосновано ограничаващи участието на лицата условия, поради което решението за откриване следва да бъде отменено като незаконосъобразно.