fallback

143 функционери около ДПС със забрана за влизане в Турция?

Сред тях Юнал Лютви, Емел Етем, Ахмед Башев и временните съпредседатели на партията Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак

22.03.2016 | 08:48 Автор: Ирина Георгиева

Списък с имената на 143 настоящи и бивши функционери на ДПС със забрана да влизат в Турция се пояи в турския сайт Хабер Гюндже. Сред тях има политици, духовници, кметове и общински съветници.

Месец и половина след като турския вестник "Сабах", позовавайки се на в. "Стар" съобщи, че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да влизат в страната, заради проруската им позиция за сваления руски изтребител, навлязъл във въздушното пространство на Турция – днес те оглавяват забранителен списък, публикуван в сайта Хабер Гюндже. В него има общо 143 души - бивши и настоящи функционери на ДПС. Сред тях Юнал Лютви, Емел Етем, Ахмед Башев и временните съпредседатели на партията Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак.

Още по темата

Bulgaria ON AIR потърси за коментар съпредседателят на ДПС. Той заяви, че не е уведомяван за подобна забрана, но призна, че неотдавна отново се е тиражирала информация за забрана на членове на ДПС да посещават в Турция.

 "Оказа се пълна измишльотина. Много наши колеги, народни представители, кметове вече посетиха Р Турция и се върнаха. Явно има някои среди, които имат интерес да всяват подобни съмнения, да разпространяват подобни лъжи и спекулации. Но, те ще останат излъгани в своите очаквания", коментира Четин Казак.

Бившата дясна ръка на Ахмет Доган Осман Октай, който също е в публикувания забранителен списък, пък заяви че за последно е ходил в Турция през 2005 г.

"От вас научавам за такъв списък. Независимо, че след информацията за Доган и Делян Пеевски, която първоначално с половин уста се коментира от посланика, че има забрана за влизането им. И в последствие, информацията че над 120-130 приближени до Доган имат забрана да влизат в Турция, официално нищо не сме видели досега", обясни Октай.

Някогашният лидер на младежкото ДПС и настоящ председател на Народна партия "Свобода и достойнство", Корман Исмаилов, пък коментира списъка по следния начин:

"За мен това е една палавра, буквално."

От Министерството на външните работи отказаха коментар за списъка, с мотива че не обсъждат медийни публикации. Становище ще има при официална позиция на Република Турция.

Репортаж на Иван Иванов:

 

fallback
Още от България
fallback