fallback

Кои са слънчевите деца на България?

На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдрома на Даун

21.03.2016 | 09:15 Автор: Ирина Георгиева

Кои са слънчевите деца на България? На 21 март отбелязваме Международния ден на хората със Синдрома на Даун.

Родени от играта на природата, от един различен танц на гените, който води до тяхната поява. Те са Слънчевите деца. Наричаме ги така, защото винаги носят усмивката на лицата си.

Водещата на Bulgaria ON AIR Лора Инджова се срещна с 5-годишната Мелина. Тя е едно от децата на България, които са със Синдрома на Даун. Ася Узунова - нейната майка, ни разказва историята на едно семейство, сблъскало се с шока, страха и неизвестността на бъдещето. 

Още по темата

"Когато разбрах наистина имаше шок. Не знаех какво е Синдромът на Даун. Виждала съм по телевизията едни усмихнати хора. И това беше всичко, което знаех. Едни хора, които много се усмихват и много си приличат", разказа майката на Мелина.

Историята обаче не продължава нито с тъга, нито с отчаяние. 

"Докторът, който дойде при нас искаше да види как ние се държим към детето си. Когато видя, че му се радваме, той се държа много окуражително. И каза, че са по-различни от останалите, но че не е страшно, че има познат, който има такова детенце……каза ни за нищо на света да не се отказваме от детето си, да не гледаме какво дават по телевизията и какво пишат в интернет ...", спомни си Ася.

И към днешния момент Ася е категорична за посланието, което отправя при всяка нова среща с родители, на които им предстои да видят тяхното Слънчево дете .

"Бих им казала, че за нищо на света не трябва да се отказват от децата си, защото те са надарени с най-чистата любов, която може да съществува. Даряват страхотно успокоение и наистина сплотяват семейството. Просто влиза едно слънце в дома ти", категорична е Ася.

5-годишната Мелина има и по-голям брат - Александър, който винаги е до нея в ежедневните игри. 

"Оставихме го просто да свикне с новия член на семейството …той я гушкаше, повиваше. Когато поотрасна на 4-5 месеца решихме да му кажем, за да не му каже някой друг, който е отвън и който ще го нарани...", обясни Ася.

"За мен е един бонбон. Човек, както останалите, много пъти забравям, че тя има Синдрома на Даун. След като се сетя не ми става по-гадно, защото тя е като другите деца. Тя не е различна. Знам, че съм батко на по-специално дете от другите, но понякога го забравям, най-много обичаме да тичаме из къщата", заяви братчето на 5-годишната Мелина.

Сдружението на родители на деца със Синдрома на Даун е мястото, където жени като Ася се обединяват в борбата със стереотипите и предразсъдъците на обществото у нас. За него ни разказа Тони Маринова председател на организацията, но и също майка на едно 6-годишно момиченце - още едно от Слънчевите деца на България. 

"Това се случва доста трудно все още…страхът и предразсъдъците на родителите. Слава Богу, че през последните 5 години нещата са доста променени…на едно по-европейско ниво, но и в провинцията, където наши родители записват родителите си в детски градини и училища", посочи Маринова.

А мечтата на всички родители е една…

"Много ми е тежко като се замисля за бъдещето, защото всеки ден го мисля, а държавата не помага. Искам да я видя наистина завършила, но искам и да работи, аз дом ще й осигуря, но искам да води нормален живот….Кажеш ли, че детето ти е със Синдрома на Даун то няма равен старт", споделя Ася.

А когато утре на улицата срещнете едно от слънчевите деца, за които ви разказахме - усмихнете му се и го приемете, защото то със сигурност ще го направи и ще ви обикне преди дори да ви опознае.

Репортаж на Лора Инджова:

 

fallback
Още от България
fallback