Български ученик спечели конкурс за млади таланти в Германия

16-годишният Стефан Генчев е на първо място в престижното състезание "Jugend forscht"

21.03.2016 | 08:47 Редактор: Милена Енчева
Български ученик спечели конкурс за млади таланти в Германия

Брилянтен ум, организираност и креативност. Това са само част от качествата, с които 16-годишният българин очарова немското жури. Миналата седмица Стефан Генчев печели състезанието за млади таланти "Югент Форщ" на местно ниво. 

Още по темата

Със своето изобретение ученикът от столичната немска гимназия се озовава на първо място сред стотици немски деца в категорията математика и информатика. Младият гений е отличен за създаден от него софтуер, който подобрява сигурността на потребителите в интернет. 

"MyPass е дигитална самоличност. Такива решения вече съществуват, но аз съм добавил допълнителни мерки за сигурност , които трябва да подсигурят както административната, така и техническа сигурност на потребителите, като съм добавил някои функции, които трябва да направят ежедневието на хората XXI век по лесно", разказва Стефан.

Сред мотивите на журито за награждаването на Стефан са неговата задълбоченост и множеството технологии, които е използвал. Участието на младия ученик е спонсорирано от фармацевтично дружество. Помощ от държавата обаче семейството на момчето не е получило. 

"По-голям проблем е защо подобно състезание няма в България. По този начин децата се стимулират да се занимават активно с науката", пита младият гений.

По време на престоя си в немската провинция, Стефан забелязва значителен интерес на местните към българския научен подход. По негови думи в подобни конкурси сънародниците ни блесват с няколко основни предимства сред които изключително задълбочената им работа. 

Безспорно на Стефан му предстои светло бъдеще. След като завърши гимназия планира да замине да учи зад граница. Някой ден обаче обещава да се върне тук. Надява се да основе своя собствена фирма, където да развива идеите си. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
outterspaces@hotmail
преди 8 години
И естествено спонсор в България НЯМА да се намери, а момчето ще завърши университет в Германия и основе компания там, а не тук. Сигнализирай за неуместен коментар