fallback

Нови правила за младите шофьори

Да карат автомобили с по –малка мощност, с по- ниска скорост по магистралата, а след полунощ до тях да сяда и придружител, гласят част от поправките

20.03.2016 | 20:28 Автор: Васил Детелинов

Младите шофьори да карат автомобили с по-малка мощност, с по-ниска скорост по магистралата, а след полунощ до тях да сяда и придружител. Това са част от промените в закона за движение по пътищата, които се очаква да бъдат гласувани от депутатите. Причината за промените са статистиката, която показва, че голяма част от пътните инциденти са причинени от неопитни шофьори. От автошколитe обаче са против поправките. Според тях е необходим по строг контрол.

Срещаме Владислава с баща й в една от автокъщите в София. Търсят кола за нея. Има книжка от 12 години и едва няколко часа опит зад волана. Не се е спряла на конкретен модел, но иска колата да е мощна.

"Искам по-мощна, по-голяма, по-нова, защото са по-хубави и според мен по- удобно е да си с по-голяма кола, ако не караш само в центъра. По-големите коли са по-стабилни. Дори, когато се удариш с малка кола ще имаш по-големи щети отколкото ако е с по-голяма. Поне така смятам"- обяснява Владислава.

Баща й обаче няма да даде пари за такъв автомобил. Огнян няма да позволи на дъщеря си и да седне зад волана на мощна кола.

"Не бих й купил по няколко причини. Първата е, че в момента придобиването на квалификация на младите шофьори, може би поради икономически съображения, за да излизат по евтино тези курсове, не добиват този опит, който им е необходим"- казва Огнян Петров

Автоинструкторите обаче смятат, че часовете са достатъчни. Против са предложенията на депутатите младите шофьори да карат по магистралата до 120км./ч. Не одобряват по- малкото точки в талона и придружител в автомобила след полунощ. Казват, че нощно кормуване има и сега, а стикера млад шофьор няма да помогне. Инструкторът и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев е за по -строг контрол на пътя. Отправя и предложение към депутатите.

"Нека всеки един депутат , който има желание от транспортната комисия да се качи в един учебен автомобил само за 20 минути, за да види в какви условия се обучава бъдещият шофьор- неправилно паркирали автомобили, закрита видимост на пешеходни пътеки, липса на маркировка, знаци, минаване покрай коли на полицията, в които полицаите не са си сложили коланите. Или полицаи , който говорят по телефона докато шофират. И най-хубавите закони да направят -без система за налагане и приложение на тези закони,ефектът ще е нулев".

Статистиката показва, че през миналата година водачите със стаж до две години са причинили 483 тежки катастрофи. При тях са загинали 44 души, а ранените са 640.

 

 

fallback
Още от България
fallback