fallback

Кардинал Пиетро Паролин на посещение в България

Държавният секретар на Ватикана ще отслужи Света Меса за Връбница в католическата катедрала "Свети Йосиф"

20.03.2016 | 14:15 Автор: Виктор Борисов

61-годишният кардинал Пиетро Паролин, който е наричан "дясната ръка" на папа Франциск пристигна на визита в България. Той е най-младият кардинал във Ватикана и изпълнява и функцията на премиер. По административен ранг е втори след главата на католическата църква – папата. За да видят големия гост, в столичния храм "Успение Богородично" на католическа "Цветница" се събраха много граждани, гости и политици. 

Катедралният храм "Успение Богородично", който днес бе осветен, е построен през далечната 1924 година, за да отговори на нуждите на католиците пристигнали като бежанци в София предимно от Тракия и Македония.

При идването на папа Йоан Павел II през 2002 година в България, той посещава именно този храм. Наскоро бе извършен основен ремонт на сградата, при което бе поставена каменна маса, в която ще бъдат вградени мощи на няколко светци. Те са свързани с историята на католическата общност у нас, включително и на папа Йоан Павел II. 

При посещението си у нас  кардинал Паролин ще се срещне с президента, патриарха, премиера и главния мюфтия, а довечера ще отслужи Света Меса за Връбница в католическата катедрала "Свети Йосиф" в столицата. 

 

fallback
Още от България
fallback