fallback

Лозенец с по-чисто море през новия летен сезон, но как?

Община Царево ще получи 746 хил. лв. за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец.

18.03.2016 | 15:57 Автор: Ирина Георгиева

Община Царево ще получи 746 хил. лв. за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец. Средствата се отпускат от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООC), съобщи екоминистърът Ивелина Василева в Бургас.

Още по темата

С изграждането на съоръжението ще бъде осигурено чисто море през новия летен сезон.

Предвижда се резервоарът да поема допълнително формираните отпадъчни води и те да влизат за преработка в пречиствателната станция през нощта, когато натоварването е по-малко. Така ще бъде прекратено изливането им в морето. Кметът на Царево Георги Лапчев се ангажира общината да реализира проекта до старта на новия летен сезон.

"Щастлив съм, че Лозенец ще има своето чисто море. До началото на сезона резервоарът ще е изграден", увери Лапчев и  напомни, че успоредно с това общината работи по проект за разширяване на пречиствателната станция на курортното селище.

"Техническото решение е намерено, правителството осигури финансирането и има предпоставки за спокоен сезон", подчерта министър Василева.

На срещата с кметовете от региона тя представи възможностите за кандидатстване с проекти по финансовите инструменти, управлявани от МОСВ – ОП "Околна среда 2014-2020", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Националният доверителен екофонд.

Министърът съобщи, че в област Бургас са изпълнени 26 проекта по ОПОС 2007-2013 на обща стойност 460 млн. лв.

fallback
Още от България
fallback