fallback

МВР се похвали с две успешни операции

Предотвратиха производството на близо 50 милиона евро менте

17.03.2016 | 16:45 Автор: Ирина Георгиева

При съвместна операция на служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура е неутрализирана организирана престъпна група. Тя е ощетила данъчната, финансовата и осигурителната система на страната ни.

Служителите на реда са разследвали дейността на търговски дружества, които са осъществявали вътрешнообщностни придобивания на стоки – месо от страни членки на Европейския съюз. Задържани са трима участници в престъпната схема, съобщиха от МВР.

Същевременно от вътрешното министерство се похвалиха и че служители на ГДБОП са предотвратили производството на близо 50 милиона неистински евро. Операцията е реализирана под наблюдението на прокуратурата на територията на Пловдив. На този етап са задържани петима участници в престъпната схема за 24 часа.

"Късно снощи бе проведена реализация на територията на град Пловдив, от органи на ГДБОП, със съдействието на "Митници", при която бе неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с производство, държане, разпространение на неистински парични знаци", заяви прокурор Даниела Попова, цитирана от Агенция "Фокус".

Проведени са претърсвания и изземвания на 7 адреса и обиски на 5 лица. 

"Намерени и иззети на един от адресите са множество парични знаци в копюри от по 500 евро - над 300 броя, 5 броя неистински парични знаци от по 100 евро и 7 броя 50-еврови неистински парични банкноти. Намерени са и 3 ролки холограмни стикери за еврови банкноти, които са като бройка около 1,5 млн. евро. Предотвратено е производството на над 50 млн. евро", уточни тя. 

"В апартамент, обитаван от едно от лицата в София, е намерено платежно нареждане за сумата от 3 500 евро за закупуване на холограмните стикери от Китай от единия от участниците в групата. Георги Георгиев, който е превел тази сума, до 2014 г. е бил служител на ГДБОП в Пловдив. Задържан е и получателят на пратката от холограмни стикери, който съдейства на разследването. Установено е и лицето, наело го да получи тази пратка - Митко Митев. Това лице е познато на ГДБОП, като се е занимавало преди с изготвяне на неистински парични знаци, а има и присъда по линия на фалшификацията в Белгия", добави тя. 

По думите ѝ към настоящия момент се изследва дали намерените пари са истински или са неистински, което означава, че ако са неистински, те са с изключително високо качество, защото на пръв поглед не може да се установи дали са фалшиви. Попова посочи още, че това е дело, което се изработи от ГДБОП за 4 дни.

fallback
Още от България
fallback