Ток и парно от боклук, обеща Фандъкова

Нова инсталация ще осигурява топлинна енергия за 30 000 домакинства

16.03.2016 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
Ток и парно от боклук, обеща Фандъкова

И София, по подобие на Виена, ще произвежда електрическа и топлинна енергия от RDF гориво. Това е крайният продукт, който се получава след изгарянето на отпадъците в завода за боклук, който вече работи в столицата. Новата инсталация за производство на ток и парно ще осигурява топлинна енергия за 30 000 домакинства.

Това стана ясно след среща на кмета на София Йорданка Фандъкова с колегата й от Виена Михаил Хойпл в австрийската столица, съобщи "Труд".

Още по темата

Новото съоръжението ще бъде построено в ТЕЦ София с ноу хау от Виена до две години.

Столичната община ще ползва виенски консултанти по екология, за да направи съоръжението така, че да няма щети за въздуха и околната среда при работата му. Една от четирите инсталации за изгаряне на боклука във Виена работи в центъра на града без да замърсява атмосферния въздух.

"След като съоръжението в София заработи, има резон да се говори за по-ниски цени на парното", обясни Фандъкова. Тя обаче допълни, че крайната дума за това има Комисията по енергийно и водно регулиране.

Съоръжението за третиране на RDF горивото в София се очаква да струва 135 млн. евро без ДДС. В момента София подготвя апликационната форма за кандидатстване за еврофинансиране.

"След това предстои тръжната процедура за избор на изпълнител. Строителството ще отнеме 2,5 години", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Така на практика инсталацията може да заработи след 2020 г.

Още новини четете в Dnes.bg