fallback

Нужни са 300 хил. лева за ремонт на "Радецки"

Община Козлодуй не може да си позволи тези средства, от Министерството на културата също мълчат

13.03.2016 | 13:46 Автор: Ирина Георгиева

Близо 300 хиляди лева са необходими за ремонта на легендарния параход "Радецки". Община Козлодуй не може да си позволи тези средства, от Министерството на културата също мълчат. Така инициативата се поема от група деца, решили да съберат средства, като изработят камъчета с лика на Ботев, парахода и националния флаг. Те планират да направят повече от 5000 бройки, заяви кореспондентът на Bulgaria ON AIR.

Годината е 1960. Деца събират и предават тонове желязо и хартия, за да спасят бракувания преди години параход Радецки.

Още по темата

Днес през 2016 г. инициативата за ремонта на единствения плаващ музей на България отново е на деца.

"Продали сме към 200 камъчета. Мислим да направим още към 5000. Помагат ни доста хора и от много градове. Нека да кажем, че не само от България, а и от други страни", поясняват децата.

Местната управа приветства инициативата на учениците и помага с каквото може. Пари не може да задели, но има осигурено помещение, където могат да рисуват.

"Искаме да минем от принципа - "От нищо нещо". Камъчета от река Дунав. Те са без пари. Единствено изисква време, за да се съберат. Снимките, които се качват на камъчетата, които се слагат са миниатюрни. Отново ние си изработваме. Украсата на самите камъчета също е с подръчен материал", допълват те.

При плаване през миналата година сериозно са повредени перките на гребните колеса на кораба. Необходимо е да се направят и замервания с ултразвук, за да се установи годен ли е за плаване.

Тъй като сумата е голяма, ще бъде разкрита и дарителска сметка.

"Това е нашата история. Това е български паметник. Не трябва да го губим. Това е нашето наследство", добавиха децата.

В подкрепа на детската инициатива, от Община Козлодуй са изпратили писма до няколко Общини, включително и Софийската.

 

fallback
Още от България
fallback