Уж ядем българско сирене, а то направено от вносно мляко
Българските сирена се приготвят от вносни млека. Това призна вчера министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод масираните проверки из мандрите в страната.
Оказва се, че някои от мандрите работят с българско мляко, но в други по-голямата част от суровината идвала от чужбина - най вече от Унгария, Румъния, Словакия, пише в. "Монитор".
Още по темата
В 12 страни от ЕС суровото мляко е по-евтино от българското. За преработвачите е по-изгодно да внасят от 2000 км, вместо от 20 км, коментира още министър Танева.
С 2,5% се е увеличило производството на сурово мляко в ЕС, а търсенето е намаляло с 1,5%, показват данни за 2015 г.
"Няма как да се намесим, защото това противоречи на принципите на Евросъюза за свободно движение на стоки и услуги", обясни тя.
Това е пазар, който се саморегулира. Ако трябва административна регулация, тя може да стане само по инициатива на ЕС и да касае правилата в цялата Еврозона.
Не само, че суровината се внася отвън, ами и масово се зарежда концентрирано мляко от Германия. Това поставя българския производител в неконкурентна среда.
Продължава практиката да се слагат растителни мазнини в продукти, където не трябва да ги има или поне не е отразено на етикета. Най-много се злоупотребява със сиренето, както и до известна степен киселото мляко.
Във фирмения български продукт продължава да се влага нишесте, отчете министър Танева. Има млека с антибиотици, такива с афлатоксини засега не са намерени. Тя отказа да посочи фирмите нарушителки и регионите им, но обеща, че при края на проверките всичко ще лъсне официално.
Министър Танева обясни, че в момента се обсъжда нов пакет от мерки, като счита, че обемът на предлагане трябва да бъде намален. Тя посочи, че на Съвета на министрите в понеделник трябва да станат ясни политиките, които Общността предприема в сектора и след това ще се обмислят ефективни мерки.
"В момента се изпълнява План за тестване на качеството на суровото краве мляко в България", допълни Десислава Танева, цитирана от Агенция "Фокус".
Чрез проверките се дава възможност на всички производители, включително и тези, които не са изпълнили изискванията за ферми 1-ва категория да останат на пазара. Това е планът, по който БАБХ проверява млечните ферми и качеството на млякото, което се добива в тях. Всеки оператор на предприемачески принцип ще може да реши дали има ресурс да преодолее кризата и дали подкрепата, която получава е достатъчна, или да се преориентира към друго производство.
Останете информирани с Bulgaria ON AIR и в канала ни в
Google News Showcase.
Харесайте страницата ни във Facebook
ТУК