Новата КЗК решава казуса дали има картел на пазара на горива

Колкото по-бързо приключи този казус, толкова по-добре ще е за обществено мнение, смята министър Лукарски

12.03.2016 | 11:00 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Новата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да реши казуса дали има картел на пазара на горива. Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски пред bTV. 

По думите му, както и сегашният говорител на Комисията Марио Гаврилов има основателни съмнения, че такъв картел съществува.

"Неслучайно вече няколко пъти са разглеждани подобни сигнали. Продължи достатъчно дълго това изследване на картелни споразумения. Мисля, че колкото по-бързо приключи този казус, толкова по-добре ще е за обществено мнение", посочи министърът на икономиката,

Още по темата

Тежка ще е задачата на новата Комисия, но не мисля, че е невъзможна, подчерта отново той.

"Аз не мога да кажа колко ще е трудно да се докаже картела при горивата. Това е задача на КЗК и е тежка задача. Дано новата Комисия да се конструира по-бързо и да реши по-бързо този казус. Има основателни съмнения, че такъв картел съществува", уточни той.

Мандатът на регулаторния орган изтече през октомври миналата година.

През изминалата седмица Росен Желязков, единственият кандидат за председател на Комисията, оттегли кандидатурата си за поста. Той подчерта, решението му да се оттегли е лично. Желязков заяви, че не търси служебна победа и държи да отпадне всякакво съмнение за предпоставеност на избора.

Във вторник партиите от управляващото мнозинство решиха, че процедурата за избор на нов състав на Комисията ще бъде продължена.

"Не е ясно какво се случва с процедурата. Сега в началото на идната парламентарна седмица ще стане ясно дали ще има нова процедура. Най-вероятно ще има нова процедура след отказа на Росен Желязков като единствен кандидат да остане такъв за поста председател", уточни министър Лукарски.

Министър Лукарски посочи, че познава Желязков от началото му на кариерата, когато още е бил главен секретар на Столична община - преди премиерът Бойко Борисов да бъде кмет. По думите му тогава той е бил много добър професионалист, администратор и юрист.

"За мен Росен Желязков е професионалист, който най-добре се вписва затова какво трябва да представлява председателя на КЗК. Аз бих го подкрепил", обобщи той.

По повод изказванията на бившия финансов министър от първия Кабинет на премиера Борисов Симеон Дянков за картел при строителните фирми, той коментира, че е факт определено съсредоточаване в един определен брой фирми, когато се касае за обществени поръчки в сферата на строителството.

"Пак роля на новото КЗК се произнесе и по този картел. Изобщо към новия състав ще има големи очаквания", каза още министър Лукарски.