САЩ иска екстрадицията на българин заради борсови измами

38-годишният Недко Недев е изправен пред 8 обвинения

11.03.2016 | 16:38 Редактор:
САЩ иска екстрадицията на българин заради борсови измами
САЩ иска екстрадицията на българин заради борсови измами

Върховна касационна прокуратура е задържала за 72 часа Недко Недев, който беше уличен в борсови измами на Уолстрийт, съобщиха от Прокуратурата.

На 9 март в България е постъпила молба за правна помощ от Министерството на правосъдието в САЩ, във връзка с измамите, извършени от Недев, който притежава и американско гражданство.

Американската прокуратура настоява за екстрадицията на българина в САЩ, където ще му бъдат повдигнати шест обвинения за измама и две за кражба на самоличност с утежняващи обстоятелства.

Нашенецът е създавал фалшиви оферти за купуването на Avon и Rocky Mountain Chocolate Factory в периода от януари 2012 г. до декември 2012 година. 

В допълнение на манипулирането на борсата, Недев е обменял акции на Tower Group като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.

С постановление на  ВКП от 9 март в СДВР е получено разпореждане за временното задържане на Недко Недев и уведомяване на съдебните власти в САЩ чрез Интерпол – Вашингтон.

Полицията арестува 38-годишния Недев на 10 март, били са извършени претърсвания на три адреса в София, от където са иззети компютърни конфигурации и документи, съобщават още от Прокуратурата.

Обвинителният акт за извършените от Недко Недев престъпления е бил внесен във Федералния Районен съд за Южния Район на Ню Йорк на 9 февруари.