16-годишният стрелец от Княжево остава за постоянно в ареста

Адвокатът на Ивайло представи разпечатка от интернет чат

08.03.2016 | 18:43 Редактор: Васил Детелинов
16-годишният стрелец от Княжево остава за постоянно в ареста

16-годишният Ивайло, който простреля 14-годишен ученик остава за постоянно в ареста. Софийският апелативен съд мотивира решението си с това, че престъплението е било предварително и много добре замислено.

Още по темата

Ивайло стреля няколко пъти по Даниел Чавдаров с пистолет на чичо си в края на февруари в двора на столичното 26 училище в Княжево.

Докато вървеше към съдебната зала, Ивайло запази мълчание. Пред съда каза само, че много съжалява за случилото се и че иска по-лека мярка.

Съдебният състав обаче отказа да го пусне. Събраните до момента доказателства показват, че действията му били предварително планирани, осъзнавал какво прави, стрелял и пред много свидетели. За това ако бъде пуснат на свобода може да извърши друго престъпление. 

Адвокатът на Ивайло представи и нови доказателства - разпечатка от интернет чат, в който раненият Даниел заплашва със саморазправа стрелеца Ивайло. Причината за разговора не става ясна.

"-Даниел пише: Теб ще те убия направо.

- Ивайло му отговаря : Най-добре, ама ще ме лежиш после.

- Даниел пише: Така като ме гледаш дали ми пука?

 - Ивайло му отговаря: Няма нищо да взема, може да ти донеса един нож, за да ти е по-лесно да ме убиеш!

 - Даниел казва: С ръце ще ми е по- интересно."

Разпечатката от интернет обаче бе отхвърлена от съда, тъй като тя няма общо с мярката за неотклонение. Съдът прие няколкото характеристики от последните 2 училища на Ивайло. В тях директорите, училищните психолози, класните ръководители, учители и родители описват Ивайло Гаджев като отличник и с добро поведение. А баща му споделя, че престоя в ареста ще се отрази на плановете му да продължи образованието си.

"Той си беше поставил за цел да става пилот. По телекомуникации, в Техническия университет. Всичко беше проучил, следване в Германия как стоят нещата... Виждате как се развиват нещата и предполагам, че всичко ще пропадне", ядосва се бащата Александър Гаджов.

Простреляният Даниел Чавдаров се възстановява. До края на седмицата ще бъде изписан от болницата.

Още в репортажа на Васил Детелинов.