fallback

Изнудваният от мнимите прокурори Бахзад Ибрахим пред Bulgaria ON AIR

СГС остави само шофьора на измамниците в ареста

08.03.2016 | 18:35 Автор: Васил Детелинов

Само шофьорът на мнимите прокурори, арестувани преди две седмици, остава в ареста, реши Софийския градски съд.

Тримата участници в измамата бяха заловени при зрелищна акция пред столичен мол след като се представили за магистрати пред сириец, на когото обещали да освободят негов роднина срещу заплащане.

Минути след мярката, репортерът ни Васил Детелинов разговаря с изнудвания от мнимите прокурори Бахзад Ибрахим.

Заради влошеното им здравословно състояние, мнимите прокурори Петър Маринов и Цветелин Василев остават под домашен арест, а шофьорът им Васил Василев - зад решетките.

По време на заседанието стана ясно, че един от измамниците е с юридическо образование. Не стана ясно кой. Според съда, тримата изградили престъпна схема - използвали самоличността на магистрати, набавяли си техни съдебни актове и променяли съдържанието им.

Подсъдимите отказаха коментар. Пред камерата ни говори обаче Бахзад Ибрахим, от когото поискали 70 хиляди лева, за да освободят негови роднини от ареста.

Ибрахим ни разказва, че се запознал с тримата в кафе близо до мястото където преди година племенниците му били обвинени в убийство на друг сирийски гражданин. Там той търсел свидетели на инцидента.

"Отидох в заведението по случая на моите племенници. Казаха има едно момче прокурорче. То може да ти помогне. И викам добре. На следващия ден се видяхме с това момче. Казваше се Цецо. Той знаеше предварително за случката. И ми каза -аз съм прокурор по кражби и малки дела. Ще те запозная с един с по- тежки дела и викам добре"- обяснява изнудвания Бахзад Ибрахим

Мнимият прокурор с по- тежките дела е Петър Маринов. Той се представя за прокурора от Софийска градска прокуратура Митко Димитров. Обяснява, че делото е лесно и ще приключи бързо. Иска пари. А Ибрахим иска доказателства.

"След като станахме всички отидох при Цецо и му викам -този  иска пари! Какъв е този човек, който  иска пари? Той ми казва- спокойно. Ще свърши работа. Щом ти е обещал – върши работа. Казах- добре бе,  само с думи върши работа?!"- обяснява  Бахзад Ибрахим.

Цецо спазил обещанието и почнал да върши работа. Представя документи, че е наблюдаващ прокурор по делото на племенниците. Показал документи, получил и пари за тях. След време обаче Бахзад Ибрахим започва да се съмнява в работата на прокурорите.

"За тези  документи има процедури. минаваш на съд, едно друго. Минават дни и седмици, за да мине една процедура , а те за 1- 2 дни ти доставят документи и за всеки документ искат пари. Аз тогава се усъмних. Сумата стана голяма. И си викам тия хора мислят колкото може повече пари да теглят от мен", ядосва се Бахзад Ибрахим. 

Така Бахзад Ибрахим разбира, че мнимите прокурори няма да помогнат делото срещу племенниците да започне по–бързо. И сигнализира ДАНС. Малко след това измамниците са заловени при зрелищна акция пред столичен мол.

Повече по случая Ибрахим не може да каже. От ДАНС му забраняват, за да не попречи на разследването.

Още в репортажа на Васил Детелинов.

 

 

fallback
Още от България
fallback