Tютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид

Още през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия

08.03.2016 | 18:33 Редактор:
Tютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид
Tютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид

Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който е разпоредил да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за разрушаването на сградата.

Още по темата

В правомощията на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата е да даде разпореждания на виновните лица за преустановяване на нарушенията, както и за  възстановяването на съборения паметник на културата в оригиналния му вид.

"Съгласно Закона за културното наследство при унищожаване на недвижима културна ценност собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид - с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики. Срокът за възстановяване се определя от министъра на културата", се посочва в становище на министерството. 

Още през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал.1 и 2 от Закона за културното наследство (ЗКН). Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона.

 Министърът разпореди да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност - тютюневия склад на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив.

Министър Рашидов увери, че ще бъдат предприети всички действия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство.