fallback

Фалшифицират документи за коли заради по-ниски данъци

Данъчната администрация в Пазаржик установи около 60 случая на представени фалшиви документи за автомобили

08.03.2016 | 15:45 Автор: Ирина Георгиева

Данъчната администрация в Пазаржик установи около 60 случая на представени фалшиви документи за автомобили. По този начин собствениците им умишлено са платили значително по-ниски данъци от реалните. Това съобщи пред журналисти кметът на общината Тодор Попов, пише в. "24 часа".

Измамите са ощетили общинския съвет. 

"За всички установени случаи ще бъде сезирана районната прокуратура в Пазарджик, за търсене на наказателна отговорност, ако се установи наличието на престъпление", посочи Попов. 

Още по темата

Данъчните измами лъснали след съпоставка на декларираните в общинската администрация данни за автомобили с тези в системите на КАТ и ИА "Автомобилна администрация". От година общините имат достъп до компютърните бази с данни на тези държавни институции.

Пазарджишките данъчни условно разделили документалните измами в три категории.

При първата шофьорите представяли фалшив талон при декларирането на съответното МПС в общината, в който са променени данните за мощността на автомобила в по-ниска. По този начин автомобилът попада в друга категория за облагане с данък, където той е с много по-малък размер, а освен това се ползва облекчение за действащ катализатор, съгласно издаден документ от компетентен орган.

Общинските служители били изненадани от декларирани луксозни лимузини и джипове, чиято мощност на двигателите обаче била нереално ниска, според представените документи. 

Втората група измами са свързани с представянето на фалшиви договори за продажба на МПС, с цел закриване на партидата в общината на съответния автомобил и преустановяване на данъчното облагане. 

В трети случаи са засечени фалшиви квитанции за платен, но много по-нисък от реалния данък на автомобил при прехвърляне на собствеността му, с цел избягване на данъчно облагане.

fallback
Още от България
fallback