fallback

Следователят Бойко Атанасов бил заплашван и изнудван

Той допълни, че е имало план за задържането му и срещу него се е водило разследване

07.03.2016 | 18:44 Автор: Ирина Георгиева

Следователят Бойко Атанасов е бил заплашван и изнудван. Това заяви самият той по време на изслушването си пред Етичната комисия във Висшия съдебен съвет по повод твърденията си за незаконни практики в столичното следствие.

Атанасов допълни, че е имало план за задържането му и срещу него се е водило разследване, по което е имал качеството на неизвестен извършител. 

Още по темата

Повече от час Бойко Атанасов говори пред ВСС за манипулиране на случайното разпределение на делата в следствения отдел към Софийската градска прокуратура, за натиск върху следователите и за покриване на разследвания срещу политици. Като пример той даде известно изказване на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Пеевски казваше от парламентарната трибуна: "Господин Цветанов, с вас ще се занимава прокуратурата". Същия ден в следствения отдел идваше разследване срещу него", заяви Атанасов.

Следователят обясни, че е присъствал на оперативки, на които на редовите следователи са давани указания от прокурори и от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, как да работят по делата си.

Атанасов призова Етичната комисия да направи проверка как се ръководи Софийската градска прокуратура и прилежащото към нея следствие.

Следователят призова да се изискат делата от първи специализиран сектор на столичното следствие, който той по-рано определи като "шпиц командата" на Сотир Цацаров. Самият Атанасов каза, че през 2013 г. бил вербуван да оглави въпросния сектор под заплаха, че ако откаже, ще се активира водено срещу него дело за данъчно престъпление. 

Следователят твърди още, че срещу част от колегите му има разработки, чрез които те се държат в зависимост. Атанасов получил оферта да стане шеф на Районната прокуратура в Кюстендил, само и само да не работи по делото "Недосегаемите". Обвиняeми по него са 10 дyши, сред които и данъчни служители, които спopeд пpoкypaтypaтa ca нaнecли нaд 9 млн. лв. щeти нa дъpжaвaтa.

Днес във ВСС дойде и внушителна група прокурори и следователи, които в открито писмо обвиниха Атанасов, че лъже. Според него колегите му страдат от "Стокхолмски синдром" към ръководството на прокуратурата.

Всички твърдения на следователя Бойко Атанасов ще бъдат предложени на обективна проверка, увери председателят на етичната комисия Ясен Тодоров.

Чуйте репортажа на Ива Григорова:

 

fallback
Още от България
fallback