Цацаров поиска имунитета на депутат от ДПС

Илия Илиев участвал в присвояването на милиони по договори, плащани от държавата

07.03.2016 | 14:09 Редактор: Луиза Божинова
Цацаров поиска имунитета на депутат от ДПС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев. Причината - събрани доказателства, че той е съучастник при извършването на длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В периода 2007 - 2009 г. Илия Илиев е бил общински съветник от ГЕРБ в София, но чрез подставени лица контролирал три търговски дружества - "Розалия ММ" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД.

С тези дружества са били сключени общо четири договора за строителни дейности, които не са били извършени от фирмите, контролирани от Илиев, като изпълнители, а от работници на самите възложители, уточняват от прокуратурата.

На 11 декември 2007 г. между Национална компания "Железопътна инфраструктура град София" и "Розалия ММ" ЕООД бил сключен договор за  възстановяване на отводнителните съоръжения в междугарието Моруница - Бяла на стойност 999 560 лв. с ДДС.

Сумата по този договор е осигурена от държавния бюджет и е изплатена на "Розалия ММ" ЕООД, от директора на железопътна секция град Русе към НКЖИ.

Всички дейности по този договор са изпълнени не от работници на "Розалия ММ" ЕООД, а от работници и служители на самата железопътна секция.  Във всички преговори по договора е вземал активно участие самият Илия Илиев.

Извършените плащания са обосновани от неистински документи, които Илия Илиев е осигурявал и е предявявал на възложителя.

Срещу него прокуратурата има доказателства и за присвояване по друг договор.

На 12 септември 2008 г. между НКЖИ и Държавно предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" бил сключен договор отново за възстановяване на отводнителните съоръжения в междугарието Моруница - Бяла. Този път стойността на договора е 2 282 912 лв.

По този договор от директора на поделението на "Транспортно строителство и възстановяване" в Горна Оряховица били сключени три договора с подизпълнители - с "Енерджи груп 2003" ЕООД, собственост на брата на Илия Илиев – Йордан Илиев, с "Розалия ММ" ЕООД за доставка и монтаж на канавки, със "Строителство и инвестиции" ЕООД.

Официално вписаните в договорите управители на "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД - Никола М. и Ивайло К. не знаят за съществуването на тези договори, не са полагали подписи в документите и не са извършвали никакви дейности.

Сузана С., управител на "Розалия ММ" ЕООД в показанията си е посочила, че срещу сумата от 300 лева се е съгласила да ѝ бъде прехвърлена собствеността върху фирмата по молба на "батко ѝ Илия Илиев от Костинброд" и е подписвала разни документи, но не знае точно какви.

Илия Илиев като помагач умишлено е улеснил директора на железопътна секция Русе и директора на поделение "Транспортно строителство и възстановяване" - Горна Оряховица в присвояването на чужди пари, връчени в качеството им на длъжностни лица да ги пазят и управляват.

Дружествата - изпълнители по описаните договори не са извършвали никакви възстановителни и ремонтни работи, нито са разполагали със свои работници и техника. Всички дейности са били извършвани от работници на железопътните предприятия, по разпореждане на директорите им, които също са привлечени като обвиняеми, информират още от прокуратурата.