Разходка сред индустриални руини

Урбекс туризмът става все по-популярен в България

07.03.2016 | 09:00 Редактор: Теодора Георгиева
Разходка сред индустриални руини

От близо година Христо и Марина са се приютили в тихото Ардино, отказали се от суетата на големия град. И в Родопите вършат работата си – той снима, а тя пише. Само че, по-вдъхновени.

"Нещата, които трябваше да пиша ги бях вкарала в някакви коловози и това което се получаваше е един и същи текст с различни думи. Нямаше никакво вдъхновение, никакво творчество в това нещо”, казва съоснователката на urbex.bg.

"Взехме решението да напуснем работа, просто наистина ни писна да бъдем колела в чужда машина. В един момент си казахме, че така или иначе сега можем да работим от където си поискаме“, допълва я другият съосновател на сайта и неин приятел Христо.

Още по темата

Често когато не работят от вкъщи, Марина и Христо се разхождат в притихналата махала на село Дядовци. Тя е опустяла по време на Възродителния процес.

Освен спокойствието на Родопите, Христо и Марина харесват и развиват индустриален туризъм. Или иначе казано - разходка в изоставен завод, където всичко е останало непокътнато. И трябва да остане такова.

„Ако се спазват тези неща, всеки който посещава подобни места ще може да се наслади на автентичната им атмосфера. Без тя да бъде погубена“, уверява Христо.

Домостроителният комбинат в Момчилград е едно от местата, подходящи за урбекс туризъм. Част от панелките в него са останали недокоснати, сякаш приготвени за транспортиране, но оставени на времето.

„И всяка от тях има отвори за врати, които повечето от нас са имали в панелните си апартаменти. И е много странно да ги видиш несглобени“, споделя Марина.

Освен комбинатът в Момчилград, изоставеното летище в Кърджали също събира любители на индустриалния туризъм. Макар и от скоро напълно затворено от местните власти, за да се предотвратят автогонките на пистата, летището все пак е достъпно.

Историята на аерогарата приключва в началото на седемдесетте години, когато излетял от Кърджали за София Ан-14 се разбива в Рила заради диспечерска грешка. Оттогава интересът към полетите от Кърджали намалява и летището остава пусто.

Христо и Марина вече са си набелязали следващите урбекс дестинации. Целта им е да ги популяризират през сайта си, а чрез индустриалния туризъм да подпомогнат опустяващите покрай предприятията си малки градчета.