HELP-екипи в помощ на родителите на деца с диабет

06.03.2016 | 11:28 Редактор: Пролетина Съботинова
HELP-екипи в помощ на родителите на деца с диабет

Майки помагат на родители на деца с диабет. Идеята на т.нар. "Хелп- екип" е да бъде в помощ на родители, които за пръв път се сблъскват с диагнозата, поставена на децата им. В екипа участват майки на деца с диабет с вече "натрупан опит“ в грижите около заболяването и 2-ма психолози.

Преди малко повече от година Доротея разбира, че синът й има диабет. Тогава Денис е на 4 години и половина:

"Забелязах, че детето ми много често посещава тоалетната, често уринира, пие много вода и имаше силни пристъпи на глад", разказва майката Доротея Луканова.

Първите няколко часа след поставяне на диагнозата за Доротея са шок:

"Страшното идва в момента, в който разбереш за какво става въпрос и продължава дотогава, докато приемеш, че животът продължава – напред. Това е само една част от живота" , допълва още Доротея.

Днес Доротея е една от петте т.нар. "опитни“ майки, които са част от Хелп-екипът. Спомня си подадената й ръка от майки на деца със същата диагноза и иска да помогне на тези родители, които я чуват за първи път – с подкрепа и окуражаващ разговор:

"Старая се да дам онзи стимул и кураж, онази прегръдка, онова потупване и успокояване, което тези хора имат нужда да получат" , разказва още майката.

"Има неща, за които трябва да внимават родителите, но не е края на света. Малко по-малко разбират, че светът не свършва, че просто трябва да се продължи, по-трудно ще е, но животът продължава" , коментира и Мариана Александрова от сдружение "Диабет и предиабет".

Хелп – екипът помага със срещи на живо, разговор по телефона или онлайн консултации – с психологът Емилиян Крумов. Чувство за вина и отказ от приемане - това са двете  емоции, които завладяват родителите на деца с новодиагностициран диабет, разказва той:
 
"Хубаво е да не остава човек сам, хубаво е да се обърне и да разчита на хора, които да му помогнат. Не със съвет, дори не е нужен съвет, а подкрепа", коментира психологът Емилиян Крумов.

"Понякога е необходима поне една година, за да могат майките да приемат заболяването, да свикнат с ежедневното приложение на инсулин, с измерванията ежедневни на кръвната захар и да видят, че детето им практически е здраво. Въпреки че е на по-строг диетичен режим спрямо другите деца" , разказва и лекарят д-р Маргарита Аршинкова.

Хелп-екипът работи от около месец, а за това време вече 11 родители са се обърнали за помощ.