България може да получи пари от ЕС при мигрантския наплив

Това каза еврокомисарят Кристалина Георгиева по повод предложение на ЕК за спешна хуманитарна помощ

05.03.2016 | 12:02 Редактор: Луиза Божинова
България може да получи пари от ЕС при мигрантския наплив

България може да получи финансова помощ от Европейския съюз (ЕС), ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив. 

Това каза зам.-председателят на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева. Повод на изказването й е приетото предложение на Европейската комисия (ЕК) за 
европейски механизъм за спешна хуманитарна помощ за следващите три години при извънредни ситуации, предаде БНР. 

Георгиева се надява, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна и обясни, че с новия план, за който са предвидени общо 700 милиона евро, ще може да се реагира много по-бързо при нужда. 

"В момента най-голямата ни грижа е да се справим с хуманитарната криза, която произтича от потока бежанци към Европа. С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в ЕС", посочи тя.

"Това, което правим за сега, е да идентифицираме къде имаме пари, които все още не използваме и това е най-вече по програмата на релокация на бежанци, където има прогрес и успехи в това да се преместват от Италия и от Гърция в други страни, но скоростта, с която се движим е по-малка от тази, която се очакваше при определянето на финансирането", заяви еврокомисарят. "Ние предвиждаме за тази година там 400 млн. евро и смятаме, че с ускоряване на програмата можем да ги усвоим, но това едва ли ще се случи в следващите 6 месеца. За това ние използваме тези пари да финансираме първия транш за хуманитарната помощ вътре в ЕС", каза още Георгиева