fallback

Излагат Самарското знаме във Военноисторическия музей

Самарското знаме получава бойното си кръщене в кръвопролитните боеве край Стара загора на 31 юли 1878 г.

03.03.2016 | 18:04 Автор: Пролетина Съботинова

Автентичното Самарско знаме от опълченските боеве е изложено за посетителите в Националният военно исторически музей по случай 3 март. Възрожденската светиня се вади само за юбилейни годишнини от Руско-турската война. Поводът тази година е 100 годишнината на музеят. Екипът на телевизия "България он еър" успя да надникне във фондовите хранилища и да види как се съхранява ценната реликва.

“Да помогне Бог на това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя. Всичко нечисто поганско И зло да бяга от страх пред него, а по дире му да настане траен мир и благоденствие!”. С тези думи войводата Цеко Петков кръщава Самарското знаме край Плоещ през 1877 година.

"Старият хайдутин поема и слага знамето на дръжката, а  това знаме е дадено на командира на трета опълченска дружина - това е подполколвник Калитин. Той загива спасявайки знамето, това става в драматичните боеве край Стара Загора", разказва експертът от Държавния архив Дарина Билярска

В кръвопролитните боеве край Стара загора на 31 юли 1878 година Самарското знаме получава бойното си кръщене.

"Там опълченците, заедно с руски войски успяват да отблъснат многократно превишаващата ги турска армия, управлявана от Сюлейман паша. И с много жертви успяват да спасят знамето да не попадне във вражески ръце", разказва историкът от НВИМ Николай Иванов.

Със Самарското знаме 3-та дружина на Българското опълчение се сражава и в боевете при Шипка и Шейново. През 1881 година, светинята е дарена на Двореца. От 1946 година то е оставено в окаяно състояние. За 140 години, знамето е реставрирано основно 2 пъти – в Москва през 1962 година и в София през 2002 г. От времето коприната, от която е направено бойният флаг, губи своята еластичност и започва да се руши.Днес се съхранява на тъмно, при температура от 18 до 21 градуса.

"Това е запазената оригиналната материя, ето тук в синята ивица, цветът е доста избледнял, дори се виждат петна. Върху тази фина тънка материя, която се нарича копринен газ, е дублирано оригиналното знаме. Самата икона е също нарушена, за съжаление точна където е бил образа на Света Богородица", коментира и реставраторът от НВИМ Гергина Петрова.

Самарското знаме е единственото знаме наградено с орден за Храброст Първа степен. Знакът е вграден в богато украсената дръжка. За да напомня за славните боеве на българските опълченци, са направени 5 копия на светинята – 3 са в музеи в България, 1 в Москва и в Зографския манастир.

 

 

fallback
Още от България
fallback