fallback

Отиде си Петко Бочаров..."да, ама не"

Доайенът на българската журналистика почина на 97-години

02.03.2016 | 17:45 Автор: Ирина Георгиева

Напусна ни Петко Бочаров. Доайенът на българската журналистика си отиде на 97-години. Повече от три десетилетия работи в Българска телеграфна агенция. След напускането ѝ, Петко Бочаров става журналист на свободна практика и през 2016-а е най-възрастният действащ журналист в България. Определя себе си като човек, преживял три Българии.

Още по темата

"Светъл човек с лек характер, голяма сила и блестящ усет към словото." С тези думи Асен Агов описа дългогодишния си приятел и колега – Петко Бочаров. 

"Четете книгите му! Ще видите онова, което му се е случило. Той умее да описва много кратко. и онова, което се случва по света, което се случва у нас. Беше винаги ангажиран. Дано повече хора прочетат книгите му!", заяви Агов.

Асен Агов си спомня с усмивка за изминалите години. За съвместната работа и срещите им, огласящи със смях сградата на Българската телеграфна агенция. 

"Веселото беше винаги в повече. Тук в тази сграда се организираха едни годишни пролетни балове. Горе-долу по това време. И ние с Петко и с още няколко колеги се дегизирахме и изпълнявахме най-различни и актуални тогава групи. Като “Boney M”, например. И това бяха все идеи на Петко. Петко веднъж се беше маскирал, като гимназистка, а беше над 60 години. Не можахме да го познаем. Беше с черна престилка, беше си сложил бели ръкавици, за да не познаем ръцете му и никой не го позна. Това е Петко. Петко с лекия си, весел нрав. И изключително сериозната си работа", добави Агов.

Петко Бочаров си отиде… Да, ама не!

"Вие ми слагате и вдигате прозвището доайен, нали? Ако ме смятате за доайен на журналистиката – благодаря за тази чест. Аз се оказах, че съм доайен и на европейската, пък и на американската журналистика. И наистина е така. Няма на моята възраст човек, който да се занимава активно с журналистика. Това съм само аз. И го правя затова, защото това ме кара да се чувства все още жив!", показват архивни кадри с Бочаров.

 

fallback
Още от България
fallback