Скандалджията кмет на Галиче Ценко Чоков отива на съд

Прокуратурата в Бяла Слатина внесе обвинителен акт за документно престъпление

02.03.2016 | 14:38 Редактор: Луиза Божинова
Скандалджията кмет на Галиче Ценко Чоков отива на съд

Скандално известният кмет на село Галиче Ценко Чоков отива на съд заради документно престъпление. Прокуратурата в Бяла Слатина вече е внесла обвинителен акт, съобщиха от софийското апелативно обвинение. 

Като кмет на селото обвиняемият Чоков имал правата от Закона за нотариусите – да удостоверява полагането на подписи върху частни документи.

Преди около две години жена от Благоевград, притежавала земеделска земя в Галиче, която решила да продаде. За целта се свързала по телефона със свидетелка с инициали П. Ч. и я помолила да й съдейства. П. Ч. отишла при Ценко Чоков, който й предложил да закупи земята за себе си и свои близки. На 09 септември 2014 г. въпросната П. Ч. отишла с документите и личните данни на благоевградчанката в кметството на село Галиче, където пред Чоков положила подписи върху пълномощно и два броя декларации по ДОПК и ЗННД, като се опитала да наподоби подписа на дамата от Благоевград.

За да може да извършва нотариални заверки на подписите и съдържанието на документи, при закупуване на земеделски земи за себе си и свои близки, Чоков използвал за пълномощник по сделките - мъж от село Галиче. В нарушение на закона, Чоков удостоверил невярното обстоятелство, че подписите са положени лично пред него от благоевградчанката, решила да продава земите си. Същият ден документите били изведени и в регистъра на кметството под съответни номера, а Чоков е превел с пощенски запис сумата от 6 хиляди лева на жената от Благоевград.

През декември същата година заверените от Чоков фалшиви документи са използвани от "пълномощника" пред нотариус, който прехвърлил собствеността върху земите на близка до обвиняемия Чоков.

По този начин кметът на Галиче в качеството си на длъжностно лице – кмет - е съставил фалшиви официални документи, с цел да бъдат използвани като доказателство за сочените в тях обстоятелства.

Разпитана като свидетел измамената благоевградчанка потвърждава, че през 2014 г. не е ходила в село Галиче и не е подписвала документи. Съдебно почеркова и техническа експертиза е доказала, че подписите за "упълномощител“ и "декларатор“ в използвани при сделката и заверени от Чоков документи, не са изпълнени от нея, а от друго лице.

Разпитан в качеството на обвиняем Чоков не се признава за виновен и не дава обяснения по повдигнатото му обвинение, но твърди, че дамата от Благоевград се е подписала лично в негово присъствие и е изписала имената си върху документите.