Нови реформи за предучилищното образование

От МОН въвеждат стандарт за образованието в детските градини

01.03.2016 | 17:58 Редактор: Виктор Борисов
Нови реформи за предучилищното образование

Новият образователен стандарт за предучилищното образование има за цел да контролира организацията и съдържанието на учебния материал в детските градини, както и да предложи нови механизми за взаимодействие между детските градини и родителите. Стандартът няма да разглежда въпроси, свързани със броя на децата в групите, храненето, финансирането и заплатите на служителите. 

Сред новите моменти в стандарта, е обучението да става чрез игра.

Променя се формата на посещение -  въвеждат се почасова, когато детето посещава до 5 часа на ден градината и самостоятелна, когато родителите искат да гледат детето си вкъщи. Тогава ще се минава през специална комисия, която ще оценява дали родителят има способността да се справи с обучението. От МОН очакват под 1% деца да се запишат в тази форма. 

Според стандарта, освен учебния период, се въвежда и неучебен между 1 юни и 14 септември, когато детските градини ще работят, но децата няма да са ангажирани с учебна цел. Стандартът ще бъде качен на сайта на МОН, след това предстои обществено обсъждане из страната в рамките на 1 месец.