Европейският законопроект за охрана на външните граници не включва България

Страната ни е на път да стане основен коридор на бежанците, алармира Илияна Йотова

01.03.2016 | 12:35 Редактор: Мария Аладжова
Европейският законопроект за охрана на външните граници не включва България

България е поставена пред риска да стане основен коридор за мигрантите, ако бъде затворена гръцко-македонската граница. За това алармира евродепутатът Илияна Йотова в ефира на БНР.

По думите ѝ изключително деликатната ситуация на границата между Гърция и Македония може да отприщи ефекта на доминото, което ще доведе до хуманитарна катастрофа с център Балканите.

Йотова заяви, че законопроектът за новата агенция на Европейския съюз за сухопътна и брегова орхана на външните граници, представен снощи на евродепутати, не включва България и това засилва опасността за страната ни.

"Търсят се два изхода – затваряне на гръцко-македонската граница с непредвидими последствия и постигане на реално споразумение с Турция, като двете страни започнат да изпълняват реално ангажиментите си", обясни тя.

За съжаление обаче нито Европа, нито Турция давали знак, че са напълно готови за това, подчерта евродепутатът.

Йотова подкрепи тезата за единна европейска политика като най-добрия подход за разрешаване на бежанската криза. По думите ѝ Европа следва да предприеме спешни мерки, които към момента не са на лице.

"В Европа ври и кипи и европейските институции сякаш са абсолютно безсилни, за да направят обща политика, която е нужна на всички. Политиката на парче няма как да успее. Или ще бъдем солидарни, или ще претърпим много тежък провал в решаването на кризата с бежанците", посочи тя.

Междувременно стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск започва обиколка, посветена на мигрантската криза. Днес той ще посети Австрия и Словения.

И двете страни, както и Хърватия, Сърбия и Македония, са въвели дневни квоти за приема на мигранти, което засили напрежението, най-вече по границата на Македония с Гърция.

До ескалация се стигна вчера, когато мигранти скъсаха граничната ограда и влязоха в сблъсък с полицаите. Граничните служители от своя страна изпозлваха сълзотворен газ, за да дадат отпор на гневните бежанци.

Към момента повече от 7000 души чакат в гръцкия град Идомени, за да продължат пътя си през Македония към Западна Европа. 

От хилядите, чакащи на граничната линия, Македония пропусна едва 350 души, след което отново затвори границата си.