fallback

Децата на убития Зайед са получавали заплахи

На наши приятели са им писали да дават информация за нас срещу пари, казва дъщеря му.

28.02.2016 | 20:14 Автор: Лъчезар Вълев

Кошмарът за Омар и семейството му настъпил на 16 декември, когато получава писмо с искане от Израел България да го екстрадира. Укрива се в посолството на Палестина. Но започва да получава заплахи. Заплашвани са и децата му.

Баща ми през цялото време се е чувствал застрашен там. В смисъл, чувствал се е добре за пред нас уж, обаче винаги се е чувствал застрашен. Получавал е заплахи, както и ние. Получавах заплахи чрез Фейсбук, СМС, каза големият син на Омар Мохамед.

Това са наши приятели, на които са им писали да дават информация и ще им платят за нея, допълва сестра му Диана.

Съпругата на Омар Рания го вижда през ден в посолството. Остава да пренощува в петък и в събота си тръгва. За последно се чуват с Омар вечерта преди смъртта му.

„Към 20:30 говорих с него и той беше спокоен. Защото той вярваше, че ще мине това нещо“, разказва съпругата на Омар Рания.

Омар искал да се предаде на властите. С близките си събирал екип от юристи, с които да се яви в съда. Там искал да докаже, че обвиненията към него за убийство на израелски студент нямат давност.

„Преди 2-3 дена нещо стана с телефона му, прекъсваше. Нямаше интернет, не знаеше защо. Той не можеше да говори. Някой нещо правеше, за да не може той да говори с нас“, казва още Рания. Близките на Омар са убедени, че съдът е щял да оправдае Омар и за това израелските служби са побързали да го убият.

„По принцип всеки човек иска отмъщение, обаче ние искаме да си отмъстим по законен начин. Да се намери кой го е убил“, настоява Мохамед. „Ние се гордеем с него. Това ни прави силни и ходим по улицата с вдигната глава“, заявява Диана.

Трите деца на Омар смятат баща си за мъченик. Малкият Ахмет навършва 14 години днес. Аз вече съм приел, че съм мъжа в семейството и ще се грижа за това семейство докато не ми дойде и моя ден“, казва големият син Мохамед.

След като приключи разследването от палестинска страна на убийството на Омар, тогава семейството ще вземе решение къде да погребе Омар – в България или Палестина. Все още няма официална позиция от Израел по случая.

 

fallback
Още от България
fallback