Адвокатите искат да заверяват документи

До средата на годината Народното събрание ще разгледа промените

27.02.2016 | 19:16 Редактор:
Адвокатите искат да заверяват документи
Адвокатите искат да заверяват документи

Законът за адвокатурата да влезе по скоро за обсъждане в Народното събрание. За това настояха защитници от цялата страна по време на събранието на Висшия адвокатски съвет. Законопроектът вече близо година стои в деловодството на парламента. Една от причините е поправката, която предвижда и адвокатите да имат право да заверяват пълномощни. Председателя на Правната комисия в Парламента Данаил Кирилов обеща законопроектът да влезе в пленарната зала до средата на годината.

По данни на Висшия адвокатски съвет у нас действащите адвокати са 13013. Емил Ядков е един от тях. От 20 години работи в Благоевград. И застава зад поправката той и колегите му да могат да заверяват пълномощни, както нотариусите. Смята, че това ще облекчи гражданите, а услугата ще се подобри и поевтинее. 

В законопроектът е разписано, че снаредба министерството на правосъдието ще определи на какви условия трябва да отговаря адвоката за да прави заверките. От парламента обещават до средата на годината закона да влезе в пленарната зала. 

Идеята обаче не среща одобрение сред нотариусите. В декларация обясняват, че поправката ще доведе до измамни сделки и заплаха за сигурността на гражданите. Промените ще доведат и до разрушаване на градения с десетилетия стабилитет на нотариалните удостоверявания.

Още в репортажа на Васил Детелинов.