fallback

БЛС и НЗОК стигнаха до споразумение

Лекарите обаче считат, че постигнатите договорености със Здравната каса са равносилни на унижение

27.02.2016 | 12:50 Автор: Мария Аладжова

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви, че очаква постигнатите до този момент споразумения с НЗОК да останат, въпреки несъгласието на съсловната организация да бъде сключен Националният рамков договор за 2016 г., предаде БНР.

Вчера БЛС публикува окончателният вариант на договора, според който, вместо поисканите 62 млн. лева от резерва на касата, ще бъдат отпуснати 55 милиона. 

Лекарите настояваха за по-голям обем на дейностите в извънболничната помощ, както за и повишаване на цените на някои дейности.

"Българският лекарски съюз от няколко месеца насам декларира, че ако пръстовият идентификатор - тази електронна идентификация на здравноосигурените лица в лечебните заведения за болнична помощ, остаава в Рамковия договор, то този факт няма да бъде приет по никакъв начин", посочи д-р Грозев, цитиран от БНР.

"Останалата част, която натежа във връзка с решението за неподписване на Рамковия договор 2016 година, е това, че всички наредби, които би трябвало да излязат до подписването на Рамковия договор и до заседанията на Събора ни, във връзка с подписване на Рамков договор, ги няма. Те не са в сила", каза още той.

Някои от участниците в събора дори определиха договореностите с НЗОК като унижение. 

"Липса на Рамков договор означава, че работим по стария при това пък няма абсолютно никакъв смисъл от изработването на Здравната карта. Нещата са свързани помежду си. На базата на тази Здравна карта ще се определят какви са необходимостите за лечение на заболявания и то в различните области на страната. Не сме съгласни с всичко", коментира проф. Радослав Радев от варненската колегия.  

fallback
Още от България
fallback