fallback

Премиерът предупреди гръцките фермери, че ще действа решително

"Ако не си решат проблемите в най-скоро време, лично ще предприема много сериозни стъпки", закани се Борисов

27.02.2016 | 10:54 Автор: Мария Аладжова

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако гръцките фермери не прекратят стачните си действия по границата и не вдигнат блокадата "в най-скоро време", той ще трябва да предприеме "много сериозни стъпки".

Това написа Борисов в профила си в социалната мрежа, където информира, че преди минути е бил на ГКПП "Кулата" и се е срещнал с българските и гръцките митничари и полицаи, както и с протестиращите земеделци. 

"Казах им, че това, което правят е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но, ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема

много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно", посочва премиерът.

Преките загуби за българските превозвачи вече възлизат на над 12 млн. евро.

Вчера в ефира на Bulgaria ON AIR собственикът на голяма транспортна компания у нас - Христо Христов, заяви, че перспективи за компенсация на превозвачите липсва, защото Европейската комисия не разполага с механизъм, който да наложи законови санкции на Гърция заради това, че България търпи огромни загуби от действията на фермерите.

"Няма как да бъдем компенсирани на практика, още повече от държава, която не е позволила блокадата", коментира Христов. "Можем да заведем дела в гръцки съдилища, но най-много да налеем пари в тяхната съдебна система".

Междувременно стана ясно, че правителството на Алексис Ципрас готви законови промени, които да защитят протестиращите земеделци от арести.

Очаква се министерството на правосъдието да внесе "поправка, която ще наложи давност на наказуемото от закона възпрепятстване на комуникациите, извършено до този момент", съобщи гръцката телевизия "Антена", цитирана от БНР.

fallback
Още от България
fallback