Престъпност и побоища не се борят с пресконференции и PR-и

Бившият депутат Минчо Спасов и психологът Панайот Рандев в Денят ON AIR

26.02.2016 | 20:13 Редактор: Василия Пейчева
Престъпност и побоища не се борят с пресконференции и PR-и

Бившият председател на парламентарната вътрешна комисия в 40-тото НС Минчо Спасов и психологът Панайот Рандев настояха, че институциите у нас не бива да се борят с престъпността с пресконференции и PR-и.

"Проблемите във вътрешната сигурност са големи – финансови, кадрови, политически“, изброи ги Спасов в предаването Денят ON AIR.

"Истинското решение е да правим механизми за справяне с ширещата се престъпност. Сега чакаме някои да се сбият и почваме да се чудим какви мерки да се предприемат, а не да се работи превантивно“, отбеляза на свой ред Рандев, коментирайки ширещото се насилие през последните дни у нас и днешната стрелба на ученик срещу свой връстник в София.

"Не можем да управляваме агресията, а тя трябва да се управлява на 5,10,15 годинки. В цял свят има системи, които се борят с това, а ние тук чакаме да станат на 18 години, за да им преподадем няколко часа психология. Има ги нещата по света, просто трябва да се внедрят у нас“, настоя психологът.

По думите му вместо да наказваме лошото, трябва да стимулираме доброто.

"Глупавият подход е наказание, защото само за примитивния човек то изглежда ефективно. Част от проблема е вроден в народопсихологията ни - проблемът да бъде решен силово. Това нещо се възпитава, трябва да минат няколко поколения, за да бъде решен този подход. Ние сме много негативна култура, все гледаме лошото“, категоричен бе Панайот Рандев.

Минчо Спасов се съгласи с тезата му и настоя, че правила и власт у нас има, но липсват институции, които да ги прилагат.

Бившият депутат обяви, че е привърженик на по-трудния достъп до оръжие.

"По моя опит би трябвало да вървим към ограничаване на възможностите за носене на оръжие и то на хора, които докажат, че имат нужда от оръжие, защото както стана ясно у нас има 120 хиляди дула“, пресметна той.