Спомени за личността на Умберто Еко

20.02.2016 | 18:58 Редактор: Пролетина Съботинова
Спомени за личността на Умберто Еко
Спомени за личността на Умберто Еко

Изключително харизматичен, заразяващ всеки със своя начин на мислене. Така си спомня Умберто Еко един от неговите последователи у нас - проф. д-р. Кристиян Банков. Той се среща, тогава като ученик, с големия философ в Болонския университет в Италия преди повече от 12 години.

По ирония на съдбата, проф. д-р. Кристиян Банков върви по стъпките на своя учител – започва да учи кино режисура, но по-късно преоткрива философията. Виновник за това  е завладяващата личност на Умберто Еко, спомня си проф. Банков. Разказва, че университетската аудитория едвам побирала всички желаещи студенти да се докоснат до философията за живота на големия италиански писател.

"Еко беше изключителна заразителна личност, но това не пречеше неговата критична гледна точка да е изразена по един много оптимистичен начин и ироничен. Именно това я превръщаше в толкова привлекателна. Той не предаваше песимизъм и човек да се отказва, а напротив - мотивация, да се отстояват ценности, които си отиват от този свят", разказа проф. Кристиан Банков, преподавател в Нов български университет.

Умберто Еко не е обикновен учител, той превръща културата в ценност и създава личности. Така си го спомня проф. Банков.

"Това, на което ни научи Умберто Еко бе да знаеш, за да се надхвърлиш сам себе си. Еко представляваше един тип отношение към знанието и културата, които със сигурност днес са на изчезване; които благодарение на неговата фигура, харизматичност, знание, авторитет просъществуваха по-дълго, отколкото ако него го нямаше", коментира проф. Банков.

Със смъртта на големият философ и писател отива не само едно от перата в световната литература, а и отношението към знанието като култура, което Умберто Еко възпитава.