Четири месеца по-късно: АМ Марица даде дефект

Удължиха срока на ремонта до 20 фервруари

18.02.2016 | 15:31 Редактор:
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Част от ЛОТ 1 на АМ Марица даде "дефект" близо 4 месеца, след като беше открит от президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. 

Още по темата

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) определиха публикациите за пропадане на АМ "Марица" като груби манипулации, подвеждащи обществото. 

На около 5 километра от пътен възел Димитровград в посока Пловдив, над река Банска, аутобана почти го няма, пише "Стандарт". Заради него АПИ затвори участъка по АМ "Марица" - от връзката й с АМ "Тракия" до "Димитровград" за спешен ремонт. Първоначално той трябваше да приключи днес, но се наложи удължаване до 20 февруари на обяд.

От АПИ обясняват, че заради преовлажняване на основата на насипа в участък с голям водосбор и голям надлъжен наклон по посока на моста на р. Банска е установено слабо слягане в отсечка с дължина от около 2-3 метра. Те обещават, че в максимално кратки срокове - до края на седмицата, слягането ще бъде отстранено чрез изграждане на допълнително отводняване от Изпълнителя на лот 1 и за негова сметка.

Времето ще бъде използвано и за отстраняването на други гаранционни работи по участъка, уточняват от Агенцията. Екипи на изпълнителя на лот 1 на АМ "Марица" ще извършат и необходимите дейности по отводняване на насипа в близост до река Банска и изграждането на допълнителен дренаж. 

На 24-ти километър от аутобана се извършва калибриране на дилатационните фуги и лагери на моста над р. Марица, добавят от АПИ. Ситуацията не била необичайна при нови големи съоръжения, чиито фуги и лагери са монтирани през лятото и през зимните месеци е имало значителна разлика в температурите, обясняват експертите.

До завършване на предприетите дейности шофьорите е необходимо да използват първокласния път I-8 Пловдив - Хасково и път I-5 Хасково – пътен възел „Димитровград“.